Galliumscintigrafie

Een galliumscintigrafie is een nucleair beeldvormend onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een kleine hoeveelheid radioactieve stof (gallium).

Galliumscintigrafie

    Wat is een galliumscintigrafie?

    Een galliumscintigrafie is een nucleair beeldvormend onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een kleine hoeveelheid radioactieve stof (gallium). De radioactieve stof zendt gammastraling uit. Deze straling wordt zichtbaar gemaakt met een gammacamera. Gallium is een stof die zich ophoopt in ontstoken weefsel en in sommige kwaadaardige tumoren. Ontstekingen en bepaalde tumoren kunnen daardoor met een galliumscintigrafie zichtbaar worden gemaakt. De foto’s worden drie uur na de toediening van gallium gemaakt. Vervolgens moet je nog een of twee keer terugkomen, afhankelijk van het beleid van het ziekenhuis.

    Voor het onderzoek

    De stralingsdosis tijdens een galliumscintigrafie is te vergelijken met een röntgenfoto. Als je (mogelijk) zwanger bent, meld dit dan voorafgaand aan het onderzoek. Radioactiviteit kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Voor het onderzoek zijn geen bepaalde voorbereidingen nodig. Als jouw onderbuik onderzocht moet worden, kan het zijn dat je vooraf een klysma krijgt. Gallium kan in de ontlasting gaan zitten en dit kan de beoordeling van de beelden moeilijk maken.

    Tijdens het onderzoek

    Je krijgt een injectie met gallium. Drie uur na het onderzoek worden de eerste foto’s  gemaakt. Voor het maken van de foto’s moet je goed uitplassen op het toilet. Gallium wordt namelijk goed zichtbaar in de urine en dit beïnvloedt de beoordeling van de foto’s. Je gaat liggen op de onderzoeksbank en vervolgens worden er vanuit verschillende richtingen foto’s gemaakt. Het is belangrijk dat je stil blijft liggen.

    De duur van het onderzoek verschilt per ziekenhuis. De eerste dag ben je behoorlijk wat tijd kwijt, omdat je drie uur moet wachten nadat de gallium is toegediend. Het maken van de serie foto’s duurt 30 minuten tot anderhalf uur.

    Na het onderzoek

    De foto’s worden bekeken en als deze voldoende informatie opleveren, mag je weer naar huis. Je kunt weer gewoon eten en drinken. De uitslag van het onderzoek krijg je via jouw behandelend arts.

    We houden je graag op de hoogte

    MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.

    Kies frequentie
    Kies bedrag
    Al 3 donateurs steunden vandaag een gezonde buik voor iedereen.

    Colofon

    Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds.

    In samenwerking met:
    Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
    Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
    Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
    Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
    Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg

    Laatst herzien:
    2013

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Ontvang maandelijks nieuws en info over een gezonde buik.

    Wil je goed voor je buik zorgen?

    Meld je aan voor de nieuwsbrief. Dan krijg je veel gezonde tips, lekkere recepten, mooie interviews en het laatste nieuws over MDL-ziekten en MDL Fonds.
    Je ontvangt maximaal twee nieuwsbrieven per maand en afmelden kan al met ƩƩn klik. Lees je voortaan mee?
    Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
    Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
    JJJJ dash MM dash DD