Zuurgraadmeting slokdarm

Een zuurgraadmeting is een onderzoek waarbij de zuurgraad (Ph) in de slokdarm gemeten wordt, gedurende 24 uur.

Zuurgraadmeting slokdarm

Wat is een zuurgraadmeting?

Een zuurgraadmeting is een onderzoek waarbij de zuurgraad (Ph) in de slokdarm gemeten wordt, gedurende 24 uur. Met dit onderzoek kan de arts vaststellen of zure maaginhoud (regelmatig) omhoog stroomt, de slokdarm in. Dit wordt reflux of brandend maagzuur genoemd.

Synoniemen:

  • 24-uurs zuurgraadmeting
  • PH-meting

Voor het onderzoek

Indien je medicijnen gebruikt, overleg dan van tevoren met jouw behandelend arts of je daar tijdelijk mee moet stoppen. Maagzuurremmers kunnen bijvoorbeeld de uitslag van het onderzoek beïnvloeden. Het verschilt per ziekenhuis of je op de dag van het onderzoek een licht ontbijt mag, of dat je helemaal nuchter moet zijn. Informeer hierover bij jouw behandelend arts.

Tijdens het onderzoek

De arts plaats een dun slangetje (katheter) via je neus in je slokdarm. Aan het uiteinde van het slangetje zit een meetpunt dat de zuurgraad meet. Dit meetpunt wordt verbonden met een kastje dat de metingen registreert.

De arts plaats het meetpunt ongeveer vijf centimeter boven de maagingang. Het inbrengen kan even vervelend zijn en veroorzaakt vaak braakneigingen. Het drinken van slokjes water kan het inbrengen vergemakkelijken. Als het slangetje op zijn plaats zit, voel je er niks meer van.

Het slangetje wordt met een pleister aan je neus vastgeplakt en gekoppeld aan het draagbare registratiekastje. Hierna kun je gewoon naar huis en alles weer eten en drinken.

Er wordt 24 uur lang gemeten wat de zuurgraad in jouw slokdarm is. Tijdens deze 24 uur moet je een dagboek bijhouden waarin je precies opschrijft wat je eet en drinkt en wanneer je welke klachten hebt. De verpleegkundige zal  je verdere uitleg geven.

Na het onderzoek

De volgende dag kom je weer terug en verwijdert de arts of verpleegkundige het slangetje. De arts zal vervolgens de metingen uitwerken Hierbij kijkt de arts onder andere of de zuurgraad verandert op het moment dat je klachten hebt en na de maaltijden. Jouw behandelend arts bespreekt vervolgens de uitslag met je.

We houden je graag op de hoogte

MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.

Kies frequentie
Kies bedrag
Al 3 donateurs steunden vandaag een gezonde buik voor iedereen.

Colofon

Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds.

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg

Laatst herzien:
2013

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks nieuws en info over een gezonde buik.

Wil je goed voor je buik zorgen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief. Dan krijg je veel gezonde tips, lekkere recepten, mooie interviews en het laatste nieuws over MDL-ziekten en MDL Fonds.
Je ontvangt maximaal twee nieuwsbrieven per maand en afmelden kan al met ƩƩn klik. Lees je voortaan mee?
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
JJJJ dash MM dash DD