Ziekte van Crohn
De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte die in het hele maagdarmkanaal kan voorkomen.
Wat is de ziekte van Crohn?
De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte die in het hele maagdarmkanaal kan voorkomen. De ziekte van Crohn wordt, net als colitis ulcerosa, ook wel IBD genoemd. Die afkorting is in het Engels Inflammatory Bowel Disease (IBD) genoemd.
De meeste mensen met de ziekte van Crohn hebben ontstekingen in de dunne darm en of de dikke darm. Maar de ontstekingen kunnen ook in de rest van het spijsverteringskanaal voorkomen, van mond tot anus. De ontstekingen zijn soms afwezig, en soms komen ze ineens weer terug. Als de ontsteking terugkomt, wordt dat een opvlamming genoemd.
Feiten en cijfers over de ziekte van Crohn
- In Nederland hebben ruim 100.000 mensen een chronische darmontsteking.
- Iets meer dan de helft hiervan heeft colitis ulcerosa en iets minder dan de helft heeft de ziekte van Crohn.
- De ziekte van Crohn wordt meestal ontdekt tussen 15 en 30 jaar. Het kan op elke leeftijd ontstaan.
- De ziekte komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
- Ongeveer een vijfde tot een kwart van de patiënten is jonger dan 20 jaar. De ziekte van Crohn komt zelden voor bij kinderen onder de 5 jaar.
Oorzaken van ziekte van Crohn
De precieze oorzaak van de ziekte van Crohn is nog niet helemaal duidelijk. Wel spelen verschillende factoren een rol die de kans vergroten. Het is een auto-immuun ziekte, wat betekent dat het afweersysteem te sterk reageert en ontstekingen veroorzaakt. Erfelijkheid en de samenstelling van het microbioom kunnen bijdragen aan het ontstaan van de ziekte. Leefstijlfactoren zoals roken, ongezonde voeding en bepaalde medicijnen verhogen het risico op het ontstaan van deze ziekte en kunnen klachten verergeren. Stress speelt mogelijk ook een rol. Het is geen oorzaak, maar als een co-factor draagt het bij aan de oorzaak.
Klachten bij de ziekte van Crohn
De klachten bij de ziekte van Crohn kunnen verschillen per persoon. Het hangt af hoe vaak de ontstekingen voorkomen en hoe ernstig ze zijn. Het verloop van de ziekte is dan ook niet goed te voorspellen. Sommige mensen hebben vaak klachten, terwijl andere er jarenlang niets van merken. De aandoening staat bekend om plotselinge opvlammingen. Dat kan komen door bijvoorbeeld stress of bepaalde voeding, maar meestal is de oorzaak onbekend. Bij een opvlamming ontstaan er in korte tijd veel ontstekingen in de darm, waardoor de darm niet goed meer zijn werk kan doen. Diarree, buikpijn en koorts zijn de belangrijkste klachten bij de ziekte van Crohn.
De meest voorkomende klachten bij de ziekte van Crohn:
- Diarree of dunne ontlasting: Ontstoken darmen nemen te weinig water op, wat leidt tot dunne ontlasting of diarree.
- Buikpijn: heftige aanvallen van buikpijn bij een opvlamming van de ziekte
- Koorts: Verhoging komt door de ontsteking.
- Gewichtsverlies: als de darm ontstoken is kan het bepaalde voedingsstoffen minder goed opnemen. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan, waardoor je gewicht kan verliezen als het niet voldoende wordt aangevuld.
- Bloedverlies en bloedarmoede: door de ontsteking ontstaan er wondjes in de darm waardoor je bloed verliest. Dit kan uiteindelijk bloedarmoede veroorzaken.
- Vermoeidheid: doordat het lichaam voedingsstoffen niet goed gebruikt, kan je sneller en vaker moe zijn. Ook komen door de ontsteking stoffen vrij in het bloed die dit soort algemene verschijnselen veroorzaken.
Complicaties bij de ziekte van Crohn
Als de ziekte van Crohn actief is, kunnen er ook andere klachten en complicaties ontstaan, zelfs buiten het maagdarmkanaal:
Mensen met een chronische darmontsteking hebben een licht verhoogde risico om darmkanker te krijgen. Dit verhoogde risico begint zo’n acht jaar nadat de diagnose is gesteld. Om het risico te verminderen, is het belangrijk dat je regelmatig een controle-onderzoek krijgt. Je behandelend arts zal dit met je bespreken.
Diagnose van de ziekte van Crohn
Als de huisarts denkt dat je de ziekte van Crohn hebt, word je doorverwezen naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts). De arts doet allereerst lichamelijk onderzoek. Er zijn ook aanvullende onderzoeken mogelijk. Je arts bepaalt welke onderzoeken nodig zijn om de diagnose te stellen. Dit zijn voorbeelden van onderzoeken:
Behandeling van de ziekte van Crohn
De ziekte van Crohn kan helaas niet genezen worden. De behandeling bestaat uit medicijnen, om de kwaliteit van leven te verbeteren en complicaties en darmoperaties te voorkomen. Medicijnen kunnen klachten verminderen en nieuwe opvlammingen voorkomen. Soms is een operatie nodig als medicijnen niet meer helpen. De behandeling hangt af afhankelijk van de indicatie en de keuze van de patiënt en de arts.
Medicijnen bij de ziekte van Crohn
Je arts kan verschillende medicijnen voorschrijven. De keuze voor het medicijn hangt af van de ernst van de ontstekingen en het gedeelte van de darmen dat ontstoken is. Soms is het nodig om medicatie langere tijd te gebruiken ook als je geen klachten hebt. Dit is van belang om te voorkomen dat de ziekte opnieuw opvlamt. Sommige mensen zijn door medicijnen (bijna) klachtenvrij.
Het kan even duren voordat je de juiste medicijnen en dosering vindt, omdat de werking van medicijnen per persoon kunnen verschillen, maar ook de bijwerkingen. Meestal is het een kwestie van uitproberen.
Krachtige ontstekingsremmers
Corticosteroïden: worden als korte kuur (enkele weken tot maanden) voorgeschreven bij hevige acute aanvallen. Ze remmen de ontstekingen in de darm, maar hebben vaak ook heftige bijwerkingen (met name op de lange termijn). Voorbeelden van deze medicijnen zijn:
- Prednisolon (Prednison); remt en onderdrukt de ontstekingen in de darmen.
- Budesonide (o.a. Entocort®, Budenofalk®, Cortiment®); afgeleid van prednison. De bijwerkingen zijn aanzienlijk minder.
Afweer-onderdrukkende medicijnen
Immunosuppressiva: remmen het afweersysteem, waardoor er minder ontstekingsreacties ontstaan. Deze medicatie wordt vaak voorgeschreven om de ziekte op lange termijn te onderdrukken. Voorbeelden hiervan zijn:
- Azathioprine (Imuran®), 6-mercaptopurine (Puri-Nethol®) en 6-thioguanine (Lanvis®)
- Methotrexaat (Ledertrexate®)
- Ciclosporine (Neoral® en Sandimmune®)
- TNF-alpha blokkerende middelen
- JAK-remmers
Biologische geneesmiddelen (biologicals)
Speciale groep van afweer-onderdrukkende medicijnen die het stofje TNF remmen dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van ontstekingen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Infliximab (Remicade®/ Inflectra®/ Remsima®); meestal voorgeschreven als andere medicijnen niet of onvoldoende helpen. Dit medicijn wordt toegediend via een infuus in het ziekenhuis of via injecties thuis.
- Adalimumab (Humira®); meestal voorgeschreven als andere medicijnen niet of onvoldoende helpen. Je kunt dit medicijn via een injectie thuis zelf toedienen.
- Anti-integrine: Wanneer mensen onvoldoende reageren op anti-TNF of dit niet kunnen verdragen, kan het biologische geneesmiddel Anti-integrine worden toegepast. Een voorbeeld hiervan is Vedolizumab (Entyvio®).
- Ustekinumab, Risankizumab en Upadacitinib zijn nieuwere medicijnen die per injectie of in tabletvorm toegediend kunnen worden.
Medicijnen bij andere klachten
Soms schrijft de arts nog andere medicijnen voor bij klachten als gevolg van de ziekte, zoals:
- Antibiotica (bijvoorbeeld bij fistels/abcessen of bij bacteriële overgroei)
- Middelen tegen diarree
- Vitaminepreparaten
- Medicijnen om botontkalking tegen te gaan
- Pijnstillers
- Diarreeremmers
Bijwerkingen medicatie
Sommige medicijnen die de arts voorschrijft kunnen bijwerkingen geven. Niet iedereen krijgt last hiervan en niet iedereen krijgt dezelfde bijwerkingen. In de bijsluiter van je medicijn staat informatie over de mogelijke bijwerkingen. Ook vind je hier informatie over wisselwerkingen met andere medicatie. Bespreek je klachten en bijwerkingen altijd met je arts. Bij ernstige bijwerkingen kan het zijn dat de dosering aangepast moet worden. Soms is het nodig om vanwege de bijwerkingen te stoppen met (één van de) medicijnen. Het is ook belangrijk om met je arts te bespreken als je andere medicijnen, vitamines of middelen zonder recept, zoals van de drogist, gebruikt.
Bijwerkingen van een medicijnen kan je ook melden bij:
Operaties bij de ziekte van Crohn
Als medicatie niet meer helpt, kunnen er complicaties ontstaan. Je krijgt dan bijvoorbeeld last van een ernstige vernauwing in de darm als gevolg van littekenweefsel, van fistels of abcessen. Het kan ook gebeuren dat het niet lukt om het gebruik van corticosteroïden af te bouwen, omdat de ontsteking blijft opvlammen. In deze gevallen is een operatie noodzakelijk. Soms is er nog wel medicinale behandeling mogelijk, maar wordt er toch gekozen voor een operatie. Het hangt af van de situatie en voorkeuren van de patiënt en de arts.
Veel voorkomende operaties
De meest voorkomende operatie bij de ziekte van Crohn is ileocoecale resectie. Bij deze operatie worden het laatste stukje van darm en het begin van de dikke darm verwijderd via een kijkoperatie. Soms wordt na de operatie een tijdelijk of permanent stoma aangelegd. Ongeveer 50-70% van de patiënten met de ziekte van Crohn wordt minimaal één keer in hun leven geopereerd.
Voeding bij de ziekte van Crohn
Er is nog veel onduidelijkheid over de rol van voeding bij de ziekte van Crohn. Er zijn aanwijzingen dat voeding een factor kan zijn bij het ontstaan van de ziekte. Ook kan de juiste voeding mogelijk helpen om klachten te verminderen. Hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan.
Leven met de ziekte van Crohn
De ziekte van Crohn heeft vaak veel impact op het dagelijks leven. Vooral tijdens een opvlamming van de ziekte en als er veel klachten aanwezig zijn, maar ook als de ziekte rustig is. Hieronder vind je belangrijke zaken waar je, samen met je naasten, na de diagnose mee te maken kunt krijgen. Daarnaast krijg je enkele tips om hiermee om te gaan.
De ziekte van Crohn is niet te genezen, maar over het algemeen goed te behandelen. De behandeling heeft als doel om de ziekte rustig te houden. Dit wordt ”remissie” genoemd. Er zijn verschillende factoren die waarschijnlijk een ziekteaanval of opvlamming kunnen uitlokken.
Dagelijks leven
Dit kun je zelf doen bij de ziekte van Crohn
Tips en adviezen (remissie)
- Eet vezelrijk, gezond en gevarieerd
Eet gevarieerd met voldoende groente, fruit en vezelrijke producten en eet liever geen sterk bewerkt eten. Wil je weten hoe je vezelrijk kan eten? Lees hier alles over vezels
- Stop met roken
Stoppen met roken kan helpen om het aantal en de ernst van de opvlammingen te verminderen. Zelfs met één sigaret per dag loop je al een hoger risico op opvlamming van de ziekte. Zware rokers (meer dan vijftien sigaretten per dag) lopen een nog hoger risico dan lichte rokers; zij hebben tot ruim viermaal zoveel kans op een opvlamming.
- Zorg voor ontspanning
Zorg voor voldoende ontspanning. Stress kan een opvlamming veroorzaken. Zorg dat je genoeg slaapt en momenten voor jezelf plant. Meer tips? Lees hier tips over ontspanning.
- Beweeg voldoende
Probeer elke week minstens twee en een half uur matig intensief te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan een fijne wandeling of een ontspannen fietstocht. Het is niet alleen goed voor je lichaam, maar helpt je ook om even tot rust te komen. Ook is het goed om twee keer per week iets te doen voor sterkere spieren en botten, zoals fitness of hardlopen. Meer tips? Lees hier meer over beweging.
Tips voor naasten
De ziekte van Crohn heeft niet alleen veel invloed op je eigen leven, maar ook dat van je naasten. Als partner, familielid, vriend(in), kennis of werkgever wil je iemand met de ziekte van Crohn goed ondersteunen, maar dat kan soms lastig zijn. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:
- De ziekte van Crohn is een lastige ziekte en niet iedereen ervaart dezelfde klachten. Leer over de ziekte om degene beter begrijpen en te ondersteunen.
- Iemand met de ziekte van Crohn heeft regelmatig last van vermoeidheid en buikpijn. Een gezonde leefstijl, waaronder rust en regelmaat, gezonde voeding en beweging helpen deze klachten verminderen. Let op dat degene voldoende rust neemt. Hoe kan je daarbij helpen:
- Voor iemand met de ziekte van Crohn is gezond, gevarieerd en regelmatig eten van groot belang. Neem samen de tijd om rustig te eten, ga aan tafel zitten en maak er een gezellig moment van.
- Nodig degene uit om samen te bewegen, zoals een rondje wandelen of een sportles.
- De ziekte van Crohn is een lastige ziekte en niet iedereen ervaart dezelfde klachten. Leer over de ziekte om degene beter begrijpen en te ondersteunen.
- Bied praktische hulp aan zoals bij het huishouden, boodschappen doen en de kinderopvang.
- Mensen met de ziekte van Crohn moeten soms plotseling naar het toilet. Het is fijn als je hiermee rekening houdt bij het plannen van uitjes of vakantie. Gebruik de HogeNood-app voor een overzicht van openbare en opengestelde toiletten in Nederland.
- Vraag of je kunt helpen, maar doe ook dingen uit jezelf. Meegaan naar een doktersafspraak, een klusje doen, boodschappen of koken: allemaal dingen die fijn zijn voor mensen met weinig energie.
- Laat weten dat je ervoor degene bent, bied een luisterend oor.
- Wanneer je kind met de ziekte van Crohn overgaat van kinderzorg naar volwassenenzorg, kan je in verschillende centra terecht bij transitiepoliklinieken. Deze poliklinieken helpen om de overstap van kinderzorg naar de volwassen poliklinieken goed op elkaar af te stemmen. Vraag de arts voor meer informatie hierover.
Ben je werkgever van iemand met de ziekte van Crohn? Iemand met een chronische darmziekte kan gewoon functioneren in het dagelijks leven. Wel zal je medewerker in periodes van opvlammingen vaak thuisblijven of zelfs worden opgenomen in het ziekenhuis. Hoe vaak dit voorkomt en hoelang iemand afwezig is, verschilt per persoon. Daarmee moet je als werkgever rekening houden.
Het UWV heeft een informatiepunt over werk en ziek zijn; zij kunnen je adviseren. Het advies is om duidelijke afspraken te maken tussen jou als werkgever, je werknemer en de Arbo-arts. Zet de gemaakte afspraken op papier en laat je Arbo-
Veelgestelde vragen over de ziekte van Crohn
Hier vind je de meest gestelde vragen en antwoorden over de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Heb je een persoonlijke, medische vraag? Het MDL Fonds heeft geen artsen in dienst en kan geen persoonlijke medische adviezen geven. Neem daarvoor contact op met je (huis)arts.
Patiëntenvereniging
Het MDL Fonds werkt samen met de patiëntenvereniging Crohn en Colitis NL. De patiëntenvereniging die als doel heeft om mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa te steunen in het leven met de ziekte. Belangrijke activiteiten van Crohn en Colitis NL zijn:
- Voorlichting
- Lotgenotencontact
- Wetenschappelijk onderzoek
- Belangenbehartiging van patiënten
Crohn en Colitis Nederland heeft hiervoor verschillende communicatiemiddelen zoals de website, social media en een verenigingsblad.
Dit doet het MDL Fonds voor IBD
Onze missie is om mensen met IBD te helpen meer grip te krijgen op hun ziekte en zo hun kwaliteit van leven te verbeteren. We werken samen met zorgverleners en patiënten en doen onderzoek naar voeding, vermoeidheid en gepersonaliseerde zorg.
We financieren op dit moment verschillende onderzoeken voor IBD:
- Voedingsadvies voor iedere IBD-patiënt: Mensen met IBD hebben vaak veel vragen over hun voeding. Met dit onderzoek wordt onderzocht of het patiënten met IBD helpt om persoonlijke voedingsadviezen te krijgen via een app.
- De Slimme toiletbril: een toiletbril die mogelijk darmontstekingen kan voorspellen en hiermee twijfel, stress en zorgen weg kan nemen bij de IBD-patiënten.
- ENERGIZE IBD: een onderzoek naar het effect van een gepersonaliseerd intensief sportprogramma op ernstige vermoeidheid bij patiënten met IBD.
Het ultieme doel van de slimme toiletbril is dat we kunnen ingrijpen vóór mensen een opvlamming hebben. Dat de bril bijvoorbeeld ziet dat spinazie een trigger is en het advies geeft een afspraak met een arts te maken of minder van die groente te eten.
Meer onderzoek is noodzakelijk
IBD patiënten laten vergeten dat ze ziek zijn, dat is de droom. Gun jij dit alle IBD-patiënten ook? Steun dan ons onderzoek door middel van een financiële bijdrage.
Colofon
Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds
In samenwerking met:
Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL)
Dr. Matthijs Kramer, MDL-arts, MUMC+ (NVMDL)
Dr. Z. Mujagic, MDL-arts, specialisatie chronische darmziekten, MUMC+
Dr. C.S. Horjus, MDL-arts, specialisatie chronische darmziekten, Rijnstate
Drs. P (Petra) Waayenberg, Verpleegkundig specialist MDL met aandachtsgebied IBD
Patiëntenvereniging Crohn en Colitis NL
Laatst herzien:
december 2024