Nauwkeuriger bevolkingsonderzoek darmkanker én betere diagnostische test voor mensen met het Lynch-syndroom

Het onderzoek

  1. Bevolking in de leeftijd van 55-75 jaar en
  2. Mensen met het Lynch-syndroom

Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker ter wereld. Het is belangrijk om darmkanker vroeg op te sporen. Het vroegtijdig opsporen en verwijderen van poliepen (voorlopers van darmkanker) kan het ontwikkelen van darmkanker voorkomen. Daarnaast verbetert het (vroeg)tijdig opsporen van darmkanker de genezingskans. In Nederland worden daarom alle mensen van 55-75 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Wie dat wil, kan ontlasting opsturen voor een ‘Fecale Immunochemische Test’ – ook wel de FIT genoemd. Deze ontlastingstest spoort (onzichtbaar) bloed op in de ontlasting. Dat bloed kan mogelijk op darmkanker wijzen.

De FIT is heel goed, maar het kan nog beter
De huidige ontlastingstest is efficiënt en makkelijk uit te voeren. Maar het kan nog beter. Een voorbeeld: soms testen mensen positief op darmkanker, terwijl ze géén darmkanker blijken hebben, waardoor ze onnodig een coloscopie (kijkonderzoek) moeten ondergaan. Maar erger nog als het andersom is, dan testen mensen dus negatief terwijl ze eigenlijk wel poliepen of darmkanker hebben. Prof. dr. Nanne de Boer wil de FIT daarom verder perfectioneren.

Betere screening voor mensen met een verhoogd risico op darmkanker
Mensen met het Lynch-syndroom hebben ongeveer 15-60% meer risico op het krijgen van darmkanker in hun leven. Zij krijgen een tweejaarlijkse coloscopie, maar ondanks die regelmatige controles ontwikkelen sommigen toch nog darmkanker. Een veelbelovende methode om de screening te verbeteren, is het zoeken naar nieuwe biomarkers in de ontlasting. Biomarkers zijn stoffen die een aanwijzing kunnen zijn voor ziekte. Dit is ook nog eens veel minder belastend dan de tweejaarlijkse coloscopie. Uit eerder onderzoek met mensen die meededen aan het bevolkingsonderzoek, bleek dat het meten van aminozuren in ontlasting 79% van de voorlopers van darmkanker (poliepen) kon opsporen. Bij mensen met het Lynch-syndroom is dit echter nog nooit onderzocht.

  1. Nieuwe, niet-invasieve biomarkers ontdekken om darmkanker en voorlopers daarvan op te sporen bij mensen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek
  2. Onderzoeken of aminozuurprofielen in ontlasting kunnen helpen bij het opsporen van darmkanker(voorlopers) bij mensen met het Lynch-syndroom.
  1. Ze gaan bestaande monsters van ontlastingstesten gebruiken om informatie te verzamelen over mensen zonder darmkanker en mensen met (een voorstadium van) darmkanker. Vervolgens analyseren zij deze gegevens om nieuwe biomarkers te identificeren die kunnen wijzen op de aanwezigheid van (voorlopers van) darmkanker. Als zij deze signaalstoffen ontdekken, kunnen zij het bevolkingsonderzoek naar darmkanker verder verbeteren.
  2. Daarnaast wordt onderzocht of aminozuurprofielen in ontlasting en urine goede biomarkers kunnen zijn voor mensen met het Lynch-syndroom. Dit is nog niet eerder onderzocht.Binnen een lopend onderzoek zijn al geschikte monsters verzameld.

Dit onderzoek kan leiden tot nauwkeurigere diagnostische tests om darmkanker en voorlopers daarvan op te sporen. Bij mensen met het Lynch-syndroom wordt op dit moment nog geen gebruik gemaakt van een ontlastingstest. Deze studie onderzoekt of de ontlastingstest de coloscopie deels kan vervangen.

De resultaten kunnen als basis dienen voor verdere studies. Vooral de combinatie van ontlasting en urine als testmateriaal is interessant, omdat dit minder belastend is voor patiënten dan het afnemen van een coloscopie. Daarnaast krijgen we meer inzicht in hoe stofwisselingsprocessen en darmbacteriën een rol spelen bij het ontstaan van darmkanker.

Eindresultaat

Wordt nog verwacht.

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: Darmkanker
Titel project: Nauwkeuriger bevolkingsonderzoek darmkanker én betere diagnostische test voor mensen met het Lynch syndroom
Projectleider: Prof. dr. Nanne de Boer
Instantie: Amsterdam Universitair Medische Centra – locatie AMC
Gestart in: 2025
Looptijd: 1 jaar
Status: Afgerond

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling.

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst.

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek.

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Over MDL Fonds

Een gezonde buik voor iedereen, dat is onze droom. Daar werken we hard aan. We financieren wetenschappelijk onderzoek en geven informatie over MDL-ziekten. Op die manier kunnen we de zorg verbeteren, ziektes sneller opsporen en de kwaliteit van leven voor MDL-patiënten verbeteren. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

Kies frequentie
Kies bedrag
Al 3 donateurs steunden vandaag een gezonde buik voor iedereen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks nieuws en info over een gezonde buik.

Wil je goed voor je buik zorgen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief. Dan krijg je veel gezonde tips, lekkere recepten, mooie interviews en het laatste nieuws over MDL-ziekten en MDL Fonds.
Je ontvangt maximaal twee nieuwsbrieven per maand en afmelden kan al met één klik. Lees je voortaan mee?
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
JJJJ dash MM dash DD