Doneer

Wat zijn vezels?

Vezels worden voluit ook wel voedingsvezels genoemd. Het zijn koolhydraten die alleen in plantaardige producten voorkomen. Voorbeelden van vezelrijke producten zijn volkorengraanproductenpeulvruchten, aardappelen, groenten, fruit en noten en zaden. Vezels worden niet goed verteerd in de dunne darm. Ze komen daardoor grotendeels onveranderd in de dikke darm terecht. Dat klinkt misschien niet zo gunstig, maar dat is juist goed. Want in de dikke darm bieden vezels veel gezondheidsvoordelen.

Vezels zorgen voor:

Vezels zijn onmisbaar voor een gezonde buik. In de dikke darm zijn ze voedsel voor je microbioom, de bacteriƫn die leven in je darm. Als jij veel vezels eet, kan je microbioom bestaan uit veel verschillende gezonde bacteriƫn. Die bacteriƫn helpen mee om je vertering van voedsel te verbeteren. Zoals het versterken van de darmwand en het ondersteunen van je afweersysteem.

Vezels verlagen de kans op het krijgen van een aantal aandoeningen. Zo hebben mensen die veel vezels eten een kleinere kans opĀ darmkanker. Verder helpt vezelrijk eten beschermen tegen hart- en vaatziekten, een beroerte en diabetes type 2.

Vezels hebben een positieve invloed op je afweersysteem. Zoā€™n 70% van je afweersysteem zit in je dikke darm. Dit systeem beschermt je tegen een virus of andere ziekteverwekker. Wat is de rol van vezels hierin? Vezels voeden het microbioom en zorgen dat het gevarieerd en sterk wordt. Het microbioom helpt onder andere bij de groei en deling van afweercellen. Zo helpt jouw microbioom mee om een groot en sterk leger paraat te hebben om ziekteverwekkers tegen te gaan. Door het eten van vezels zorg je goed voor je afweersysteem en word je minder snel ziek.

Snelle suikers zorgen voor hoge pieken in je bloedsuikers. Als je vezelrijk eet, worden je bloedsuikers veel gelijkmatiger. Vezels vertragen namelijk de opname van suikers, waardoor suikers langzamer in het bloed terecht komen. Het gevolg is dat je bloedsuikers minder schommelen en dat je minder snel weer trek krijgt na vezelrijk eten.

MDL-klachten of problemen met de stoelgang, kunnen door vezels minder worden. Als je meer vezels gaat eten, kunnen bestaande klachten zelfs helemaal verdwijnen. Zo helpen vezels bij zowel verstoppingĀ alsĀ diarree. Ze nemen vocht op en creĆ«ren daardoor een soepele ontlasting.

Vezels zorgen dat je goed moet kauwen, waardoor je eerder een vol gevoel krijgt. Ook vertragen vezels de opname van suikers, zodat je bloedsuiker stabieler blijft. Dit zorgt er allebei voor dat je langer verzadigd bent na vezelrijk eten. Daarbij komt ook nog het microbioom bepaalde hormonen kan beĆÆnvloeden die betrokken zijn bij de eetlust, zoals ghreline (het hongerhormoon) of peptide YY (verzadigingshormoon). Zo kunnen vezels zelfs een positief effect hebben op je gewicht.

Je zou het niet verwachten, maar vezels lijken ook een effect te hebben op je mentale gezondheid. Dit effect is nog niet helemaal duidelijk en moet verder onderzocht worden. Wel is het bekend dat je hersenen en darmen met elkaar zijn verbonden via het langste zenuwbaan van het lichaam, de nervus vagus. De hersen en darmen geven elkaar steeds signalen door over jouw welzijn. Bovendien maken de darmen hormonen aan die je stemming beĆÆnvloeden. Als jij vezelrijk eet, heeft dat een gunstig effect op het microbioom en wordt er meer van het gelukshormoon serotonine aangemaakt.

Download gratis de vezelgids

Verschillende type vezels

Vezels hebben allerlei goede eigenschappen. Grofweg kan je ze indelen in twee types:

  1. Fermenteerbare vezels
  2. Niet-fermenteerbare vezels

Fermenteerbare vezels

Fermenteerbare vezels worden in de dikke darm omgezet of worden afgebroken door de bacteriĆ«n in je dikke darm. Deze vezels zijn de voeding voor bacteriĆ«n die in de dikke darm leven. Bonen, bananen, appels, prei, knoflook, uien, haver of gerst bevatten fermenteerbare vezels.

Wist je dat fermenteerbare vezels vocht nodig hebben om op te kunnen zwellen?

Veel drinken is dan ook heel belangrijk in combinatie met een vezelrijk eetpatroon. Anders werken de vezels averechts! Het advies is om minstens anderhalve liter vocht per dag te drinken. Bij voorkeur zelfs twee liter dag. En gelukkig maken we je het iets makkelijker.

Niet-fermenteerbare vezels

Daarnaast heb je dus de niet-fermenteerbare vezels. De darm breekt deze soort voedingsvezels niet af. Maar ze zijn wel heel nuttig! Dezeā€Ævezels bevorderen namelijk de beweeglijkheid van de darm en vergroten het volume van de darminhoud. Daarmee zorgen ze voor een vlotte stoelgang. Deze vezels komen onder ander voor in groente en fruit met eetbare schil, zoals appels. Ook zitten deze vezels in volkorengranen zoals volkorenbrood, pasta of haver en gerst. Deze vezels houden vocht vast in de dikke darm, waardoor ze het volume van de ontlasting vergroten.

Je hebt beide soorten vezels nodig, omdat ze ieder een andere functie hebben. Door veel af te wisselen in vezelrijke producten krijg je beide types binnen.

Hoeveel vezels heb je nodig?

Het beste is om dagelijks 30 tot 40 gram vezels te eten. Ontdek hoe je stap voor stap meer vezels eet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks nieuws en info over een gezonde buik.

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
JJJJ dash MM dash DD