Alles over je microbioom

Experts aan het woord over je microbioom

In je darmen huizen biljoenen bacteriën, die samen met virussen, gisten en schimmels je microbioom vormen. Al die bacteriën hebben grote impact op jouw leven en hoe jij je voelt. En doen enorm goed werk! Het microbioom helpt bijvoorbeeld mee om je darmwand gezond te houden. Ook traint het je afweersysteem. Dat zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt en sneller beter bent.

Hoe ziet jouw microbioom er uit?

  • Al die bacteriën bij elkaar wegen wel een halve kilo. Wetenschappers weten steeds beter wat zich in ons innerlijke ecosysteem afspeelt. Nieuwe technieken brengen ons microbioom tot in detail in kaart. Daardoor weten we dat ons microbioom net zo uniek is als een vingerafdruk. Hoe je microbioom eruit ziet ligt aan verschillende factoren: geboorte, genen, leeftijd, omgeving en gebruik van medicijnen. Alles speelt een rol.
  • De samenstelling van je microbioom heb je voor een deel zelf in de hand. Genoeg bewegen, goed slapen en voldoende ontspannen dragen allemaal bij aan een gezond microbioom. Maar voeding is de meest bepalende factor. Wat wij eten staat namelijk ook bij onze bacteriën op het menu.
  • De bacteriën in je buik zijn dol op vezels. Vezels zitten in groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten. Door hier veel van te eten, help je de goede bacteriën om hun werk te doen. Het is goed om veel verschillende bacteriestammen in je buik te hebben. Het eten van veel soorten vezels is de beste manier om je microbioom te verzorgen en je eigen gezondheid in de hand te nemen. Een eetpatroon met veel zoete en vette bewerkte producten maakt het microbioom een stuk minder veelzijdig. Bovendien voed je hiermee de “slechte” bacteriën.

Wat doet het microbioom voor jou?

De invloed van ons microbioom is groot. Je voedt het dagelijks met wat je eet en in ruil daarvoor gaan de bacteriën voor je aan de slag. Maar wat doen ze dan precies?

De bacteriën in je darmen verteren suikers en halen voedingsstoffen uit je eten. Zo breken ze onverteerbare stukjes van vezels, om daar energie uit te halen. Bij dat proces komen er allerlei nuttige stoffen vrij. Die houden de darmwand in conditie en helpen bij een soepele stoelgang.

De bacteriën staan continu in contact met je afweersysteem. Samen reageren ze op binnenkomende ziekteverwekkers en virussen. Zo reguleert het microbioom de afweer.

Het afweersysteem moet alert reageren op indringers. Maar niet te fanatiek, want dan kan een allergische reactie ontstaan. Een gezond en divers microbioom verkleint de kans op chronische ontstekingen, allergische reacties en auto-immuunziektes.

De bacteriën in je darmen hebben invloed op je gedrag, ziekte en stemming. Dat komt omdat ze signalen naar het zenuwstelsel sturen. Dat contact is trouwens tweerichtingsverkeer. Zo hebben stresshormonen (zoals cortisol) ook effect op de samenstelling van het microbioom. Denk maar eens aan verstopping of diarree vlak voor een spannende prestatie.

Je tweede brein

Je brein is verbonden met je darmen door de langste hersenzenuw van het lichaam, de nervus vagus. De darmen en hersenen communiceren via deze zenuw met elkaar. Daarom worden je darmen ook wel je tweede brein genoemd. Over de directe relatie tussen het microbioom, de darmen en het brein komen we steeds meer te weten.

Je buik en je brein communiceren continu over jouw welzijn, wanneer je trek hebt, vol zit of stress ervaart. En wanneer je naar het toilet moet. De darmen kunnen ook alarm slaan. Bijvoorbeeld bij bedorven voedsel. Wanneer de bacteriën het foute voedsel herkennen, willen ze het zo snel mogelijk kwijtraken. De nervus vagus laat dat direct aan het brein weten. In reactie daarop krijgt de darm een seintje om samen te trekken. Met een beetje geluk kun jij in die tijd nog net naar de wc sprinten.

Kortom, het microbioom is een ongelooflijk belangrijk orgaan. Als je microbioom in een goede conditie blijft, kunnen die miljarden bacteriën het beste voor je zorgen.

Doe de spijsverteringstest

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks nieuws en info over een gezonde buik.

Wil je goed voor je buik zorgen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief. Dan krijg je veel gezonde tips, lekkere recepten, mooie interviews en het laatste nieuws over MDL-ziekten en MDL Fonds.
Je ontvangt maximaal twee nieuwsbrieven per maand en afmelden kan al met één klik. Lees je voortaan mee?
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
JJJJ dash MM dash DD