Onderzoeken welke testen het meest betrouwbaar zijn voor het opsporen van de Helicobacter pylori infectie (Hp-infectie)
Het onderzoek
Het eindresultaat
Tijdens deze studie hebben de onderzoekers in 182 patiënten onderzocht wat de betrouwbaarste en minst belastende manier van testen is voor het bepalen van de aanwezigheid van de Helicobacter pylori (H. Pylori) bacterie in de maag. Tot op heden werd hiervoor standaard de ademtest gebruikt. De onderzoekers hebben deze ademtest vergeleken met twee soorten ontlastingstesten en een bloedtest.
De studie wijst uit dat de betrouwbaarheid van de reguliere ontlastingstest vergelijkbaar is met de nieuw onderzochte ontlastingstest (FIT) voor de bepaling van de bacterie. Ook bevestigt deze studie dat bloedonderzoek niet betrouwbaar gebruikt kan worden om een actieve infectie met de H. pylori bacterie vast te stellen. Daarnaast blijkt uit het vragenlijstonderzoek dat de FIT als een gebruiksvriendelijke test wordt ervaren.
Deze studie heeft bewezen dat de FIT een plek verdient binnen de non-invasieve test opties voor de H. pylori bacterie.
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Projectinformatie
Orgaan: Maag
Aandoening: Maagkanker
Titel project: Onderzoeken welke testen het meest betrouwbaar zijn voor het opsporen van de Helicobacter pylori infectie (Hp-infectie)
Projectleider: Manon Spaander
Instantie: Erasmus Medisch Centrum Rotterdam
Gestart in: 2019
Looptijd: 2,5 jaar
Status: Afgerond
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Over MDL Fonds
Een gezonde buik voor iedereen, dat is onze droom. Daar werken we hard aan. We financieren wetenschappelijk onderzoek en geven informatie over MDL-ziekten. Op die manier kunnen we de zorg verbeteren, ziektes sneller opsporen en de kwaliteit van leven voor MDL-patiënten verbeteren. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.