Roeland collecteert al ruim 25 jaar voor MDL Fonds – inmiddels als ervaren organisator van een groot team vrijwilligers.
Wat begon met een spontane ‘ja’ aan de voordeur groeide uit tot een jarenlange betrokkenheid. Roeland is inmiddels collecte-organisator en stuurt zeven wijkhoofden aan. Zijn motivatie? Iets goeds doen voor een ander, én het plezier in samenwerken.
Het begon aan de voordeur
“Er stond iemand aan de deur die collectanten zocht. Zonder er lang over na te denken zei ik: ja, dat wil ik wel doen. En daar heb ik nooit spijt van gehad.”
Dat moment ligt al meer dan 25 jaar terug. De Nederlandse Lever Stichting was net veranderd in wat toen nog Maag Lever Darm Stichting (MLDS) heette, met een bredere focus op alle spijsverteringsziekten. En dus: meer behoefte aan donaties. Roeland liep in zijn eigen buurt, begon met 80 huizen en vond het meteen leuk. “Je loopt toch gewoon in je eigen wijk. En als je meer wilt doen, kan dat.”
Van collectant naar organisator
Na twee jaar stoppen Roelands wijkhoofd en grijpt hij de kans om haar taak over te nemen. Hij begint klein, maar al snel groeit zijn team uit tot 50 collectanten. Er komt een assistent bij en nieuwe wijken sluiten zich aan. Inmiddels begeleidt hij als collecte-organisator zeven wijkhoofden.
“Collecteren doe je echt als team. Je moet elkaar op weg helpen. Nieuwe collectanten geef ik niet alleen een lijstje met straten – ik vertel ook wat ze kunnen verwachten. Zo maak je het leuk én effectief.”
Samen maken we het verschil
De motivatie onder zijn team is divers. Sommigen hebben een familielid met darmkanker, anderen hebben zelf een MDL-aandoening. En weer anderen, zoals Roeland, willen gewoon graag iets terugdoen.
“Ik begin elk collectejaar met een bijeenkomst met alle wijkhoofden, gewoon bij mij thuis. Koffie erbij, ervaringen delen – het is gezellig én waardevol. Die verbinding maakt het verschil.”
Ook het contact met de organisatie is belangrijk voor Roeland: “Het fonds, de wijkhoofden, de collectanten – we vormen samen echt een team. Dat maakt dit werk zo leuk.”
Slim organiseren is meer impact
Roeland houdt van structuur. Hij heeft alle resultaten van de afgelopen jaren netjes bijgehouden in Excel-bestanden, waarmee hij inzicht heeft in opbrengsten per wijk en per jaar. Soms ontstaat er zelfs gezonde competitie tussen wijkhoofden.
“Met de komst van QR-codes zie je dat collecteren steeds slimmer kan. Ik geef dan tips aan mijn wijkhoofden, zodat zij die weer kunnen doorgeven. Dat soort dingen organiseren – daar geniet ik van.”
Help jij ook mee?
Wil jij, net als Roeland, bijdragen aan belangrijk onderzoek en voorlichting voor mensen met maag-, darm- en leverziekten? Meld je dan aan als collectant tijdens de collecteweek van 16 t/m 21 juni.
Je kunt op verschillende manieren meedoen: ga langs de deuren in je buurt of maak een online collectebus aan en deel deze met je familie, vrienden en collega’s. Zo draag jij op jouw manier bij – elke bijdrage maakt verschil!