Doneer

Galblaasontsteking

Een galblaasontsteking is een ontsteking van de galblaas. De galblaas is een tijdelijke opslagplaats van galvloeistof.

Galblaasontsteking

Wat is een galblaasontsteking?

Een galblaasontsteking is een ontsteking van de galblaas. De galblaas is een tijdelijke opslagplaats van galvloeistof. Galvloeistof wordt aangemaakt door de lever. Via galkanaaltjes komt de galvloeistof in de galblaas terecht. Daar wordt het opgeslagen. Als je vet hebt gegeten, krijgt de galblaas een signaal om samen te trekken en daarmee galvloeistof af te geven aan de galwegen. De galvloeistof komt via de galwegen in de dunne darm, waar het nodig is van het vet.

Een plotseling optredende en eenmalige ontsteking noemt men een acute galblaasontsteking. Wanneer de ontsteking regelmatig terugkomt of langdurig aanwezig blijft dan spreekt men van een chronische galblaasontsteking.

Oorzaak van een galblaasontsteking

Een ontsteking van de galblaas ontstaat vrijwel altijd door een galsteen die de af- en aanvoer van galvloeistof naar de galblaas afsluit. Bij slechts 5% van de mensen met een galblaasontsteking is er een andere oorzaak. Zoals bijvoorbeeld een infectie of als gevolg van een ingreep.

Klachten bij een galblaasontsteking

In het begin is vooral sprake van een hevige, aanhoudende pijn in de rechterbovenbuik. De pijn neemt vaak toe bij diep ademhalen en kan uitstralen naar het rechter schouderblad. Kenmerkend is ook de scherpe pijn die de patiënt voelt als de arts op de rechterbovenbuik drukt.  Naast pijn komen klachten als misselijkheid en braken veel voor. Ook kan iemand koorts of verhoging krijgen. Ontkleurde ontlasting en een donkere urine zijn signalen dat de galwegen zijn afgesloten. 

Diagnose van een galblaasontsteking

Of iemand een galblaasontsteking heeft, blijkt meestal uit een combinatie van de klachten en een bloedonderzoek. Bloedonderzoek is een goede manier om te onderzoeken of er sprake is van een ontsteking. Daarnaast kan bloedonderzoek van de leverwaarden laten zien of er inderdaad sprake is van verminderde afvoer van galvloeistof. In het bloed is dan bijvoorbeeld een verhoogd gehalte bilirubine te zien.

Galstenen die in de galblaas of galwegen zitten, zijn soms aan te tonen met een echo. Ook een verdikking van de wand van de galblaas, als gevolg van een ontsteking, is te zien op een echo. Of een specifieke drukpijn op de galblaas. Een echo is een afbeelding die wordt gemaakt met behulp van geluidsgolven. Soms geeft een echo niet voldoende duidelijkheid. In dat geval kan een CT-scan of MRI-scan gedaan worden. Dit zijn onderzoeken waarbij nauwkeurige afbeeldingen (in doorsneden of ‘plakjes’) van de galblaas en lever gemaakt worden.

Behandeling van een galblaasontsteking

De behandeling is meestal een operatie waarbij de galstenen en de galblaas worden verwijderd. Een operatie is soms niet mogelijk bij een acute ontsteking. In dat geval word je in het ziekenhuis opgenomen en krijgt je meestal antibiotica en pijnstillers of een percutane drainage. Dat is afvoeren van vochtophoping in het lichaam. Als de ontsteking hierdoor afneemt, kan zo nodig de operatie alsnog doorgaan. Het verwijderen van de galblaas (galblaasresectie) kan via een kijkoperatie (laparoscopie) gedaan worden of via een klassieke buikoperatie.

Dit kan je zelf doen bij een galblaasontsteking

Tips en adviezen bij een galblaasontsteking

Als je galblaas is verwijderd, maakt je lever nog steeds gal aan. Alleen wordt het gal niet meer opgeslagen in je galblaas, maar gaat het direct naar de dunne darm toe. Hierdoor hebben sommige mensen vlak na de operatie last van diarreeklachten. De klachten verminderen snel doordat het lichaam zich aanpast aan de nieuwe situatie. Zelden blijven de diarreeklachten bestaan. Als je wel last hebt van aanhoudende diarree, bespreek dit dan met je arts. Deze kan eventueel medicijnen voorschrijven die de klachten verminderen.

Na de operatie kan je mogelijk bepaalde voeding tijdelijk niet meer verdragen. Laat niet te veel voedingsmiddelen weg, om tekorten aan voedingsmiddelen te voorkomen. Wel is het advies om de eerste weken na de operatie voorzichtig te zijn met vette voedingsmiddelen. Vraag in het ziekenhuis welke voedingsadviezen voor jou gelden. Of neem contact op met een diëtist voor een persoonlijk voedingsadvies.

We houden je graag op de hoogte

MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.

Kies frequentie
Kies bedrag
Al 3 donateurs steunden vandaag een gezonde buik voor iedereen.

Colofon

Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds.

In samenwerking met:
Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL)
Dr. Matthijs Kramer, MDL-arts, MUMC+ (NVMDL)
Dr. M. den Dulk, Oncologisch chirurg, MUMC+
Dr. Kim van Boxtel, MDL-arts (gastroenterologist) Bravis ziekenhuis (NVMDL)

Laatst herzien:
November 2023

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks nieuws en info over een gezonde buik.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
JJJJ dash MM dash DD