Echogeleide punctie

Een echogeleide punctie is een combinatie van een echografie en een punctie.

Echogeleide punctie

Wat is een echogeleide punctie?

Een echogeleide punctie is een combinatie van een echografie en een punctie. De beelden die tijdens de echogeleide punctie gemaakt worden met behulp van de echo, zorgen ervoor dat de arts goed weet op welke plek hij de punctie moet uitvoeren.

Een echografie (echo) is een beeldvormend onderzoek, waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven. Verschillende soorten weefsels weerkaatsen deze golven allemaal op een andere manier. Van de teruggekaatste geluidsgolven wordt op een beeldscherm een beeld gevormd.

Een punctie is een onderzoek waarbij de arts een hapje weefsel wegneemt. Dit hapje weefsel wordt ook wel een biopt genoemd, en een punctie heet daarom ook wel ‘biopsie’. De arts brengt een holle naald via uw huid in het weefsel, waarvan hij een biopt wil hebben. Via de holle naald wordt een stukje weefsel weggezogen. Het biopt wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht. Een punctie wordt meestal gedaan met plaatselijke verdoving.

Een echogeleide punctie kan op verschillende plekken gedaan worden. Een echogeleide punctie als slokdarmonderzoek wordt meestal gedaan om slokdarmkanker vast te stellen of uit te sluiten. De diagnose kan pas met zekerheid gesteld worden als het biopt onder de microscoop is onderzocht.

Synoniemen:

  • Punctie met behulp van een echo
  • Echogeleide biopsie

Voor het onderzoek

Meestal wordt een echogeleide punctie gedaan met plaatselijke verdoving. Dit kan echter verschillen per ziekenhuis. Informeer bij jouw behandelend arts over de precieze procedure.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoekstafel. Jouw huid wordt ingesmeerd met een soort gel, die geluidsgolven goed geleidt. De arts beweegt het echoapparaat over de huid van jouw hals. Op die manier bepaalt de arts waar hij de naald in moet brengen. De punctie zelf duurt kort en kan even pijnlijk zijn.

Na het onderzoek

Je krijgt de uitslag enkele weken na de echogeleide punctie via jouw behandelend arts. De arts moet de uitslag afwachten van het microscopische onderzoek. Dan kan pas met zekerheid vastgesteld worden of er afwijkende cellen gevonden zijn. Een echogeleide punctie is een veilig onderzoek. In zeldzame gevallen ontstaan er complicaties zoals nabloeding. Als je na het onderzoek last krijgt van pijn of andere klachten, is het verstandig om contact op te nemen met jouw arts.

We houden je graag op de hoogte

MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.

Kies frequentie
Kies bedrag
Al 3 donateurs steunden vandaag een gezonde buik voor iedereen.

Colofon

Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds in samenwerking met experts.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks nieuws en info over een gezonde buik.

Wil je goed voor je buik zorgen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief. Dan krijg je veel gezonde tips, lekkere recepten, mooie interviews en het laatste nieuws over MDL-ziekten en MDL Fonds.
Je ontvangt maximaal twee nieuwsbrieven per maand en afmelden kan al met ƩƩn klik. Lees je voortaan mee?
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
JJJJ dash MM dash DD