Vezelmeter: kies voor vezelrijk
Vezels zijn van belang voor een gezonde buik. Voor een vrouw ligt het advies op 30 gram vezels per dag. Voor een man is dit 40 gram. Met dit handige overzicht is een vezelrijke keuze sneller gemaakt!
Per categorie geven we in de vezelmeter aan wat de meest vezelrijke producten zijn. Wel zo lekker Ʃn verstandig, want met vezelrijke voeding zorg je goed voor jouw buik.
Je kunt in dit overzicht zien hoeveel vezels er in verschillende producten zitten, zowel per 100 gram als per portie.
Veelgestelde vragen over de vezelmeter
De waarden in deze vezelmeter komen uit het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) van het RIVM. Dit bestand bevat informatie over de samenstelling van voedingsmiddelen, waaronder de hoeveelheid vezels.
Dit overzicht laat zien hoeveel vezels verschillende producten bevatten, zowel per 100 gram als per portie. De hoeveelheid per 100 gram is handig om producten te vergelijken, ook tussen verschillende productgroepen. Soms is de hoeveelheid per portie nuttiger. Een peer is bijvoorbeeld zwaarder dan een banaan. Daardoor verschilt het vezelgehalte per 100 gram weinig, maar per portie wel. Ook kun je met deze tool inschatten of je aan de aanbevolen hoeveelheid vezels komt.
Een portie is hier geen vaste hoeveelheid die je moet eten ā je kunt er meer van nemen ā maar een manier om producten makkelijk te vergelijken. Bij brood is dat een snee, bij groente een opscheplepel. Omdat niet elke groente evenveel weegt per opscheplepel, zie je bij het informatie-icoontje verschillende gewichten per soort. Dit geldt ook voor andere producten. De gegevens over het gewicht komen uit Portie-online van het RIVM.
Deze vezelmeter laat vooral zien hoe het vezelgehalte verschilt tussen veelgebruikte producten, maar de lijst is niet compleet. Als je een specifiek product zoekt dat niet in de lijst staat, kun je de hoeveelheid vezels vinden in de Eetmeter van het Voedingscentrum of op het etiket van het product. Voor meer informatie over vezelrijk boodschappen doen kan je eens kijken op deze pagina.
Het is niet nodig om in elke categorie altijd de optie met de hoogste vezelwaarde te kiezen. Voor brood is het wel aan te raden om te kiezen voor de vezelrijkste varianten, dus bijvoorbeeld volkorenbrood in plaats van witbrood. Binnen de categorie graanproducten is het ook goed om te kiezen voor volkoren, maar je kan prima afwisselen tussen bijvoorbeeld volkorenpasta, zilvervliesrijst en aardappels. Bij groenten, fruit, peulvruchten en noten hoef je niet iedere keer het meest vezelrijke product te kiezen, maar is afwisseling juist belangrijk. Kies dus bijvoorbeeld vandaag voor snoeptomaten en een handje walnoten en morgen voor wortel en een handje cashewnoten. Je buik houdt van variatie!