Angiodysplasie
Angiodysplasieën komen vooral voor in het slijmvlies van het maagdarmkanaal. Vaak gaat het om meerdere afwijkende vaatjes, soms verspreid door het maagdarmkanaal.
Wat is angiodysplasie?
Angiodysplasie (afwijkingen aan de bloedvaten) is een term waarmee een afwijkend bloedvat wordt aangeduid. Deze afwijkende bloedvaatjes hebben de eigenschap dat ze gemakkelijk beschadigen en bloeden. Angiodysplasieën komen vooral voor in het slijmvlies van het maagdarmkanaal. Vaak gaat het om meerdere afwijkende vaatjes, soms verspreid door het maagdarmkanaal. Meestal veroorzaken deze afwijkingen pas op latere leeftijd klachten.
Angiodysplasieën kunnen dus klachten in het maagdarmkanaal veroorzaken. Het is echter geen spijsverteringsziekte, maar een aandoening aan de bloedvaten.
Oorzaken van angiodysplasie
Het is niet duidelijk of angiodysplasieën aangeboren zijn, of dat ze pas op latere leeftijd ontstaan. Angiodysplasieën lijken vaker voor te komen bij patiënten met een chronische nieraandoening.
Ook patiënten met een vernauwing in de aorta (aortastenose) of een lekkende of falende hartklep, hebben een verhoogde kans op angiodysplasieën.
Klachten bij angiodysplasie
Bloedverlies via het maagdarmkanaal is het voornaamste symptoom bij angiodysplasieën. Dit bloedverlies kan chronisch zijn met hele kleine hoeveelheden. In dat geval is het bloedverlies meestal niet zichtbaar in de ontlasting. Bloedverlies kan ook plotseling (acuut) ontstaan.
Dit is vaak wel herkenbaar doordat de patiënt grote hoeveelheden bloed ineens verliest. Dit kan bloedverlies via de anus zijn, maar soms ook het braken van bloed via de mond. Als gevolg van het bloedverlies kan bloedarmoede (anemie) ontstaan. Dit geeft klachten zoals bleek zien, een slap gevoel, vermoeidheid en duizeligheid.
Diagnose van angiodysplasie
Afwijkingen aan de bloedvaten in de dikke darm kan de arts vaak ontdekken door middel van een coloscopie. Dit is een kijkonderzoek van de dikke darm. De arts bekijkt de binnenkant van uw dikke darm met behulp van een endoscoop. Dit is een flexibele slang waarop een lampje en een camera zijn bevestigd. De arts brengt de endoscoop via uw anus in de dikke darm. Op deze manier kunnen zelfs kleine afwijkingen in het slijmvlies, zoals angiodysplasieën, opgespoord worden. Angiodysplasieën in de maag en in de twaalfvingerige darm kunnen aangetoond worden tijdens een gastroscopie. Een gastroscopie is een kijkonderzoek van de maag en twaalfvingerige darm.
Behandeling van angiodysplasie
Bij ernstige bloedarmoede kan een bloedtransfusie nodig zijn. Hiermee worden de angiodysplasieën niet behandeld maar de conditie van de patiënt verbetert hierdoor meestal snel.
We houden je graag op de hoogte
MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.
Colofon
Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds.
In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg
Laatst herzien:
2013