Syndroom van Alagille
Het syndroom van Alagille (Watson-Alagille syndroom) is een zeldzame, erfelijke aandoening waarbij onder andere afwijkingen in de lever voorkomen.
Wat is het syndroom van Alagille?
Het syndroom van Alagille (Watson-Alagille syndroom) is een zeldzame, erfelijke aandoening waarbij onder andere afwijkingen in de lever voorkomen. Bij het syndroom van Alagille zijn er in de lever te weinig galkanaaltjes om de galvloeistof af te voeren. Hierdoor ontstaat galstuwing in de lever en de galwegen. Dit wordt ook wel cholestase genoemd. Deze galstuwing geeft een aantal kenmerkende klachten.
Daarnaast komen ook andere afwijkingen voor bij het syndroom van Alagille. Bijvoorbeeld afwijkingen aan het hart, het gezicht, de longslagaderen, de nieren en het skelet. Het is een erfelijke aandoening en de ernst van de afwijkingen kan per patiënt verschillen.
Oorzaken van het syndroom van Alagille
Het syndroom van Alagille is een erfelijke ziekte die dominant wordt overgedragen. Dominant wil zeggen dat kinderen van een ouder met het syndroom van Alagille 50% kans hebben om de ziekte ook te krijgen. De ziekte kan zowel bij jongens als bij meisjes voorkomen.
Klachten bij het syndroom van Alagille
Diagnose van syndroom van Alagille
Aan de hand van verschillende kenmerken krijgt de arts een vermoeden dat iemand het syndroom van Alagille heeft.
Dit kun je zelf doen bij syndroom van Alagille
De meeste mensen hebben iets nodig tegen de jeuk. Op de website van de Nederlandse Leverpatiëntenvereniging staan tips tegen de jeuk. Ongeveer 15% van de mensen met het syndroom van Alagille heeft een levertransplantatie nodig.
Zicht op zeldzaam
Een overzicht van alle Nederlandse patiëntenorganisaties en fondsen en de expertisecentra voor zeldzame aandoeningen vind je op de website ‘Zicht op Zeldzaam’. De organisaties staan per aandoening gebundeld. Hier vind je ook kwaliteitsdocumenten over de zorg voor zeldzame aandoeningen, ontwikkeld door de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP).
Zicht op Zeldzaam
Een overzicht van vele Nederlandse patiëntenorganisaties en fondsen voor zeldzame aandoeningen.
We houden je graag op de hoogte
MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.
Colofon
Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds in samenwerking met experts.