Leven met kanker
Hier vind je allerlei zaken waarmee jij en jouw naasten na een diagnose kanker te maken kunnen krijgen.
Waar krijg je mee te maken?
Een diagnose kanker betekent nogal wat. Je komt volop in het medische circuit terecht. De behandeling is vaak intensief en even je ziekte 'vergeten' is er niet bij. Daarbij brengt de behandeling veel onzekerheden. Slaat de bestraling of chemotherapie wel aan? Wat wordt er tijdens de operatie gevonden? Elke keer is het wachten op uitslagen en hopen op goed nieuws. Een moeilijke periode breekt aan, zowel voor jezelf, als voor de mensen om je heen.
Hieronder vind je allerlei zaken waarmee jij en jouw naasten na een diagnose kanker te maken kunnen krijgen. Uiteraard afhankelijk van de behandeling en jouw persoonlijke situatie.
Angst en onzekerheid
Als je hoort dat je kanker hebt, maakt dat veel emoties los. Je was eraan gewend om gezond te zijn en nu is de toekomst opeens heel onzeker. Allerlei vragen spoken door je hoofd. Wat gaat er de komende periode allemaal gebeuren? Word ik nog wel beter? Veel mensen voelen zich in de steek gelaten door hun eigen lichaam.
Het is moeilijk om dit soort gedachten en emoties stop te zetten. Ze zijn ook heel menselijk. Je zult merken dat de emoties na verloop van tijd iets minder scherp worden. Op sommige momenten zullen ze echter weer in alle hevigheid opspelen, dat is onvermijdelijk.
Vermoeidheid
Vrijwel iedereen heeft tijdens een behandeling voor kanker last van vermoeidheid. Dat is heel normaal. De behandelingen (zoals een operatie, chemotherapie of bestraling) en het op-en-neer reizen naar het ziekenhuis, vormen een ware aanslag op je lichaam. Daar komen nog eens alle spanningen en onzekerheden bij. Voor je herstel, kwaliteit van leven en het goed doorstaan van de behandelingen, is het belangrijk dat jij je zo fit mogelijk voelt.
Bespreek je klachten daarom altijd met je behandelend arts. Vaak zijn er mogelijkheden om de vermoeidheid te verminderen.
Gewichtsverlies en voeding
Voeding is heel belangrijk tijdens een behandeling voor kanker. De juiste voeding kan helpen de conditie op peil te houden of verbeteren. Hierdoor herstel je sneller van behandelingen. Door rekening te houden met je voeding, kunnen daarnaast sommige klachten verminderen.
Veel tumoren veroorzaken een verandering in de stofwisseling, waardoor meer energie wordt verbrandt. Je verliest hierdoor gemakkelijk gewicht. Ook kan je, als gevolg van de ziekte of een behandeling, minder zin in eten hebben. Het is daarom extra belangrijk dat je voldoende calorieën binnen krijgt.
Diarree en misselijkheid
Van chemotherapie kan je flink misselijk worden. Een andere bijwerking van chemotherapie of bestraling is diarree. Bespreek diarree- en misselijkheidsklachten altijd met je arts. Aanpassingen in het voedingspatroon en medicijnen kunnen de klachten verminderen.
Informatieve video's
Wil je meer weten over een aantal aspecten waarmee je te maken kunt krijgen tijdens jouw ziekte? Hieronder vindt je informatieve video's over voeding, kinderen, werk en nazorg bij kanker.
Je staat er niet alleen voor
Kanker is niet alleen een aanslag op je lichaam. Je krijgt ook met allerlei emoties te maken, zoals angst, verdriet, boosheid en machteloosheid. Het is best moeilijk om daar goed mee om te gaan. Merk je dat je er zelf niet uitkomt? Blijf er dan vooral niet mee rondlopen, maar zoek ondersteuning bij professionals of bij lotgenoten.
Inloophuizen en psycho-oncologische centra
Veel mensen die met kanker geconfronteerd worden, hebben behoefte aan een luisterend oor of begeleiding bij de verwerking van wat hun is overkomen. Inloophuizen en psycho-oncologische centra bieden mensen met kanker en hun naasten deze begeleiding en ondersteuning. Psycho-oncologische zorg is beschikbaar vanaf het moment dat de diagnose wordt gesteld tot ver na afronding van de medische behandeling. Vaak komt pas na afloop van het medische traject het emotionele verwerkingsproces echt op gang. Ook wanneer er geen genezing meer mogelijk is, kan psycho-oncologische zorg van grote steun zijn. De behandelingen in de begeleidingscentra zijn een aanvulling op de medische behandeling.
Meer informatie en adressen vindt u op www.ipso.nl.
Als genezing niet meer mogelijk is
Kanker is een ernstige ziekte, die helaas soms niet te genezen is. Als de arts je heeft verteld dat je niet meer beter wordt, breekt er een moeilijke en emotionele periode aan. Niet alleen voor jou, maar ook voor jouw naasten. Het naderende einde kan angstig maken. Allerlei zaken schieten dan door je hoofd. Hoe lang heb ik nog te leven? Wat wil ik de komende tijd nog doen? Krijg ik pijn? Hoe moet het met de mensen die ik achterlaat? Hoe wil ik afscheid nemen?
Sommige mensen bereiden zich samen met hun naasten voor op het afscheid. Andere mensen hebben in deze periode juist behoefte aan gesprekken met de huisarts of een andere professionele hulpverlener. Soms praat het makkelijker met mensen die niet zo dicht bij je staan.
Kanker.nl
Wil je ervaringen over je ziekte delen of heb je vragen? Dat kan op het platform Kanker.nl. Hier vindt je discussiegroepen en blogs van mensen die te maken hebben met kanker. Zo kan je mensen ontmoeten, en kennis en ervaringen online delen.
We houden je graag op de hoogte
MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.
Colofon
Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds.
In samenwerking met:
Prof. Dr. Jacques Bergman, MDL-arts
Dr. Manon Spaander, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, chirurg
Dr. Judith de Vos-Geelen, oncoloog
Mw. Loes Noteboom, verpleegkundig specialist
Dhr. André Sterk, verpleegkundig consulent
Mw. Marcella Martin, diëtist
Mw. Joyce Haver, diëtist
Laatst herzien:
Februari 2017
Bronnen:
Richtlijn Oesofaguscarcinoom, Versie 3.1, laatst gewijzigd 2015
Cijfers: Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNKL © februari 2017 en Wereld Kanker Onderzoekfonds (WCRF) 2016