Ontlastingsincontinentie
Ontlastingsincontinentie houdt in dat iemand per ongeluk een beetje ontlasting verliest of de ontlasting helemaal niet kan ophouden.
Wat is ontlastingsincontinentie?
Ontlastingsincontinentie houdt in dat iemand per ongeluk een beetje ontlasting verliest of de ontlasting helemaal niet kan ophouden. Er bestaat ook urine-incontinentie, ongewild verlies van urine. Hier gaan we alleen in op ongewild verlies van ontlasting. Incontinentie van ontlasting komt best veel voor. 1-2% van de volwassenen heeft er last van. Sommige verliezen bijvoorbeeld een klein beetje ontlasting bij het wandelen. Andere krijgen soms ineens aandrang en zijn te laat bij de wc. Het komt zowel voor bij mannen als vrouwen. Er heerst een taboe op ontlastingscontinentie, waardoor mensen met deze klachten er liever niet over praten. Er zijn vaak verschillende behandelingen mogelijk.
De dikke darm
In het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm, wordt ontlasting tijdelijk opgeslagen. Wanneer de endeldarm vol is, krijgen je hersenen het signaal om naar de wc te gaan. Dit signaal wordt aandrang genoemd. Op dat moment komt er druk op de anus te staan. De anus bestaat uit een kringspier die de endeldarm afsluit, ook wel sluitspier genoemd. Deze kringspier is opgebouwd uit een inwendige en een uitwendige kringspier. De uitwendige kringspier zorgt ervoor dat we de ontlasting op kunnen houden. Bij het ophouden van de ontlasting spelen ook de bekkenbodemspieren een belangrijke rol. De bekkenbodem is een spierplaat onder in de buikholte. De bekkenbodem speelt niet alleen een rol bij de stoelgang, maar ook bij het ophouden van urine. De spieren van de bekkenbodem zorgen samen met de anus dat de ontlasting opgehouden wordt.
Bij het ophouden van de ontlasting spelen ook de bekkenbodemspieren een belangrijke rol. De bekkenbodem is een spierplaat onder in de buikholte. De bekkenbodem speelt niet alleen een rol bij de stoelgang, maar ook bij het ophouden van urine. De spieren van de bekkenbodem zorgen samen met de anus voor het kunnen ophouden van ontlasting.
Oorzaken van ontlastingsincontinentie
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van ongewild ontlastingsverlies:
Klachten bij ontlastingsincontinentie
Ontlastingsincontinentie veroorzaakt vaak een combinatie van vervelende klachten.
- Niet kunnen ophouden van ontlasting.
- Ongewild ontlastingsverlies.
- Geen aandranggevoel van de ontlasting hebben.
- Verlies van kleine beetjes slijm uit de anus.
- Pijn, jeuk en een geïrriteerde huid bij de anus.
- Geen controle hebben over winden laten.
- Gevoelens van schaamte als gevolg van vieze luchtjes en angst voor ongelukjes.
- Angstgevoelens om het huis te verlaten of om op plekken te zijn waar je niet weet of de wc dichtbij is.
- Gevoelens dat de indeling van je dag wordt bepaald door ontlastingsverlies.
Diagnose van ontlastingsincontinentie
Als je last hebt van ongewild verlies van ontlasting is het verstandig om de klachten met de huisarts te bespreken. Aan de hand van je klachten kan de huisarts je onderzoeken. De huisarts doet een handschoen aan en onderzoekt de anus inwendig met zijn of haar vinger (rectaal toucher). Op deze manier kan de arts vaststellen wat de kracht van de kringspier is.
De arts kan adviezen geven om het ontlastingsverlies te verminderen. Lees hier tips en adviezen bij ontlastingsincontinentie. Als het nodig is kan de huisarts je doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts) of internist in het ziekenhuis. De specialist zal in sommige gevallen extra onderzoek uitvoeren, in veel gevallen is dit niet nodig. De onderzoeken die het meest voorkomen zijn:
Behandeling van ontlastingsincontinentie
Bij ontlastingsincontinentie is de behandeling afhankelijk van de oorzaak. De arts kan adviezen geven over het wc-bezoek en leefstijladviezen zoals afvallen en stoppen met roken. Als verstopping of diarree de oorzaak is, kan de arts voedingsadviezen geven en in sommige gevallen medicijnen voorschrijven. Vaak is dunne ontlasting de oorzaak van ontlastingsverlies. Als dat bij jou een rol speelt helpt het vaak om de ontlasting compacter te maken (psylliumvezels) of in te indikken (loperamide, fodmap light dieet).
Als dit onvoldoende helpt zijn er bij een verslapping of beschadiging van de kringspier en/of bekkenbodemspieren zijn er verschillende behandelingen mogelijk als leefstijladviezen onvoldoende helpen:
Dit kun je zelf doen bij ontlastingsincontinentie
Het Martini Ziekenhuis biedt drie zelfhulp mogelijkheden aan waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Zo kan FODMAP-dieet light helpen of het gebruik van loperamide of psyllium vezels.
Als de ontlastingsincontinentie wordt veroorzaakt door verstopping of diarree, zijn er behandelingen die de klachten kunnen verminderen. Tips en adviezen vind je bij verstopping en diarree.
Ongewild ontlastingsverlies is een heel vervelend probleem. Het geeft vaak niet alleen lichamelijke maar ook psychische problemen. Regelmatig hebben de klachten invloed op het sociale leven. Bespreek met je huisarts voor tips om hiermee om te gaan.
Mensen die last hebben van ontlastingsverlies worden vaak onzeker en hebben een schaamtegevoel. Bespreek de problemen met je huisarts want er zijn verschillende mogelijkheden om de klachten te verminderen. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een bekkenbodemfysiotherapeut, een bekkenbodemcentrum of een gespecialiseerde afdeling in het ziekenhuis. Steeds meer ziekenhuizen hebben een bekkenbodemcentrum of bekkenbodempoli die zich bezighouden met deze klachten.
We houden je graag op de hoogte
MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.
Colofon
Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds.
In samenwerking met:
Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL)
Dr. Kim van Boxtel, MDL-arts (gastroenterologist), Bravis ziekenhuis (NVMDL)
Dr. Laurens van der Waaij, MDL-arts, Martini Ziekenhuis
Drs. S.L. Assmann, arts-klinisch onderzoeker, MUMC+
Laatst herzien:
december 2023