Slechte adem
Een slechte adem is een lastig probleem waar nog vaak een taboe op rust. Het komt veel voor maar mensen hebben het zelf niet altijd in de gaten.
Wat is een slechte adem?
Een slechte adem is een lastig probleem waar nog vaak een taboe op rust. Het komt veel voor maar mensen hebben het zelf niet altijd in de gaten. Wanneer iemand het wel zelf doorheeft, brengt het meestal een gevoel van schaamte en onzekerheid met zich mee.
Iedereen heeft wel eens last van een slechte adem. Bijvoorbeeld na het eten van knoflook, uien of bepaalde kruiden of specerijen. Ook hebben veel mensen in de ochtend een slechte adem. Dat komt doordat er ’s nachts veel minder speeksel aanmaakt. Bacteriën in de mondholte krijgen dan de kans om bepaalde stoffen te produceren die zorgen voor een slechte adem. In deze gevallen verdwijnt de slechte adem door de tanden goed te poetsen en eventueel te flossen of te spoelen met mondwater.
Bij een chronische slechte adem heeft iemand vaak last van slechte adem. De oorzaak is meestal iets heel anders en het verdwijnt ook moeilijker. Andere namen voor een slechte adem zijn: Halitose, Halitosis, Foetor ex ore en Ozostomie.
Oorzaken van een slechte adem
De meest voorkomende oorzaken van een slechte adem zijn:
- Roken
- Alcoholgebruik.
- Regelmatig eten van knoflook, uien en sommige kruiden/specerijen.
- Slechte mondhygiëne, met name achterblijvende bacteriën op de (achterkant van) de tong.
- Een ontsteking in de mond, bijvoorbeeld mondslijmvliesontsteking of tandvleesontsteking.
- Een aandoening van de neus- of keelholte, bijvoorbeeld een ontsteking van de bijholten of neuspoliepen.
- Het volgen van een (streng) dieet ofwel lijnen. Bijvoorbeeld bij een streng koolhydraatarm dieet kan je het merken aan je geur van je adem.
- Reflux en middenrifbreuk.
- Een Zenker divertikel in de slokdarm. Dit is een uitstulping in de vorm van een zakje in de slokdarmwand. In dit zakje kunnen etensresten achterblijven en deze kunnen gaan rotten.
Minder voorkomende oorzaken zijn ernstige lever- of nierziekten.
Klachten bij een slechte adem
Een slechte adem wordt vaak opgemerkt door de directe omgeving van de patiënt. Maar ook de patiënt zelf kan er last van hebben en bijvoorbeeld een vieze smaak in de mond hebben. Afhankelijk van de oorzaak kunnen ook andere klachten aanwezig zijn.
Behandeling van een slechte adem
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de slechte adem. In eerste instantie komen mensen met een slechte adem terecht bij de tandarts of huisarts. Zij geven adviezen gericht op voeding, een gezonde spijsvertering en een goede mondhygiëne. Wanneer de klachten blijven bestaan, wordt verder gezocht naar de oorzaak.
De huisarts of tandarts kan u doorsturen voor verder onderzoek naar de mondhygiënist, de KNO-arts (keel-, neus- en oorarts), of een diëtist. Als er bijkomende klachten zijn die waarschijnlijk te maken hebben met een onderliggende MDL-oorzaak, volgt een verwijzing naar een MDL-arts.
Dit kun je zelf doen bij slechte adem
Tips en adviezen bij een slechte adem
Onderstaande tips en adviezen kunnen helpen om een slechte adem te verminderen:
We houden je graag op de hoogte
MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.
Colofon
Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds.
In samenwerking met:
Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL)
Dr. Matthijs Kramer, MDL-arts, MUMC+ (NVMDL)
Sophie Gray, AIOS MDL, Rijnstate (NVMDL)
Sacha Visser, diëtist gespecialiseerd in darmproblematiek en voedselovergevoeligheid
Laatst herzien:
november 2023