Buikbelang: de verborgen kracht van je darmen
Wat als de sleutel tot een betere gezondheid in je darmen ligt? Steeds meer onderzoek laat zien dat darmbacteriĆ«n een cruciale rol spelen in ons afweersysteem en invloed hebben op zowel lichaam als geest.Ā Ze worden in verband gebracht met uiteenlopende aandoeningen, van darmziekten en overgewicht tot auto-immuunziekten en hart- en vaatziekten. Zelfs hersen-gerelateerde aandoeningen als autisme, depressie en de ziekte van Parkinson lijken ermee samen te hangen. Toch weten we nog verrassend weinig over deze verborgen wereld in ons binnenste. Tijd om daar verandering in te brengen!
In de gloednieuwe podcast Buikbelang neemt journalist Karine Hoenderdos je mee in de fascinerende wereld van het darmmicrobioom. Samen met toonaangevende wetenschappers en artsen ontdekt ze hoe je darmen werken, wat je kunt doen om ze gezond te houden en waarom een goed functionerend microbioom zo belangrijk is.
Een onzichtbaar ecosysteem in je darmen
Gezonde darmen zijn essentieel voor je algehele gezondheid, maar in de darmen kunnen ook veel ziektes ontstaan. Dit gebeurt vaak als het evenwicht van je darmbacteriƫn verstoord raakt, een fenomeen dat bekendstaat als dysbiose. Dit kan leiden tot allerlei klachten en aandoeningen. Daarom is meer kennis over het darmmicrobioom cruciaal, zodat we ziektes beter kunnen behandelen Ʃn voorkomen. Buikbelang is dƩ podcast die bomvol zit met inzichten en praktische tips over dit onzichtbare ecosysteem in ons lichaam.
Hoe je darmen je beschermen
In de eerste aflevering praat Karine met immunoloog Eric Claassen over de miljarden bacteriĆ«n in onze darmen. Hij legt uit hoe ze als een natuurlijke bodyguard werken: hoe meer āgoedeā bacteriĆ«n, hoe minder kans ziekteverwekkers krijgen. Opvallend: de slechte bacteriĆ«n in de darmen zijn dol op suiker, de goede floreren juist bij groenten. Minder suiker, meer groenten dus ā je darmen zullen je dankbaar zijn!
Je darmen en je brein: een verrassende connectie
Je darmen en je hersenen staan voortdurend met elkaar in contact. Wist je dat je microbioom invloed kan hebben op je stemming, stressniveau en zelfs op mentale aandoeningen zoals depressie? In aflevering twee vertelt onderzoeker Laura Steenbergen van de Universiteit Leiden alles over deze mysterieuze ādarm-hersen-asā en wat jij ermee kunt.
Elke maand een nieuwe ontdekking
Dit hele jaar duikt Buikbelang maandelijks dieper in de verborgen wereld van je darmen. Van de impact van voeding en probiotica tot de rol van het microbioom bij ontstekingen, allergieĆ«n en mentale gezondheid. Verwacht geen droge wetenschap, maar heldere uitleg, herkenbare verhalen en praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt voor een gezonde buik en een gezond lichaam.Ā
Volg de podcast op Spotify of Apple Podcasts.
Over Buikbelang
Buikbelang is een initiatief van MDL Fonds (voorheen Maag Lever Darm Stichting), UMC Groningen en Wageningen University & Research. Het is een onafhankelijke samenwerking tussen wetenschappelijke instellingen, maatschappelijke organisaties, private partners en onderzoeks-financiers. Het doel van Buikbelang is de kennis rondom het darmmicrobioom en gezondheid te vergroten en om wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar toepassingen in de praktijk. Alle informatie is gebaseerd op wetenschappelijke bronnen en komt zonder invloed van commerciƫle partijen tot stand.
Meer weten? Kijk op www.buikbelang.nl.
