Onderzoek naar hepatitis
Hepatitis is een ontsteking van de lever. Er zijn verschillende oorzaken. De meest voorkomende vormen zijn virale hepatitis, veroorzaakt door virussen zoals hepatitis A, B en C. Daarnaast kan hepatitis ontstaan door overmatig alcoholgebruik, wat leidt tot steatose van de lever (leververvetting) en uiteindelijk tot een ontsteking. Een andere vorm is auto-immuunhepatitis, waarbij het immuunsysteem de eigen levercellen aanvalt. Symptomen variƫren van vermoeidheid en misselijkheid tot geelzucht. Afhankelijk van de oorzaak en ernst kan hepatitis vanzelf overgaan of medische behandeling vereisen.
Ons onderzoek naar hepatitis
Wil je weten welke onderzoeken wij financieren naar hepatitis? Bekijk onze onderzoeksdatabase.Wat doen wij nog meer voor hepatitis?
MDL Fonds heeft onderzoek gefinancierd naar betere behandeling van hepatitis. Daarmee is een bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van vaccins, en het identificeren van bestaande medicijnen die deze virussen kunnen bestrijden.
MDL Fonds geeft ook voorlichting over de verschillende typen hepatitis. Zo hebben we bijgedragen aan een toolkit migrantenvoorlichting hepatitis B en C, samen met de Nederlandse Leverpatiƫnten Vereniging. Daarnaast hebben we een brochure ontwikkeld voor hepatitis B. Om het taboe te doorbreken lichten we verhalen van ervaringsdeskundigen uit.
Feiten en cijfers
Hepatitis is een ontsteking van de lever die wereldwijd miljoenen mensen treft. In Nederland hebben ongeveer 40.000 mensen een chronische hepatitis B-infectie. Voor hepatitis C ligt dit aantal rond de 28.000. Hepatitis A komt in Nederland nauwelijks voor, met een dalend aantal nieuwe gevallen; in 2013 waren er 109 gemelde nieuwe gevallen.