Ontwikkeling van een gevoelige test ter aanvulling op het bevolkingsonderzoek darmkanker
Het onderzoek
Het eindresultaat
Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat:
In dit project hebben ze gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe opsporingsmethode voor darmkanker. Dankzij jarenlang onderzoek kunnen ze nu specifieke eiwitten (eiwitmarkers) in de ontlasting opsporen die afkomstig zijn van tumorcellen. In dit project is een zeer gevoelige test voor deze eiwitmarkers ontwikkeld. Verder hebben ze kunnen bevestigen dat deze eiwitmarkers gevoeliger zijn voor de opsporing van met name de voorloperstadia van darmkanker. Voor deze validatiefase hebben ze gebruik gemaakt van ontlastings-monsters verzameld in dezelfde testbuis die in het huidige bevolkingsonderzoek gebruikt wordt. Hierdoor hebben ze zowel de toepasbaarheid voor darmkankerscreening gebruikmakend van dezelfde logistiek als nu aangetoond als de verbeterde gevoeligheid voor voorloperstadia. Hiermee kan in de toekomst een nog efficiëntere screening op darmkanker mogelijk worden.
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Projectinformatie
Aandoening: Darmkanker
Titel project: Ontwikkeling van een gevoelige test ter aanvulling op het bevolkingsonderzoek darmkanker
Projectleider: Prof. dr. Gerrit Meijer
Instantie: Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek
Gestart in: 2016
Looptijd: 2 jaar
Status: AfgerondHet samenwerkingsproject is gefinancierd met PPS-toeslag dat door Topsector Life Sciences & Health beschikbaar is gesteld aan het MDL Fonds ter stimulatie van publiekprivate samenwerkingen.
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Op tijd erbij
Dagelijks sterven er mensen aan spijsverteringsziekten. Ziekten die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de diagnose eerder was gesteld. Wat wij kunnen doen is de ziekte in de kiem smoren. Door er precies op tijd bij te zijn. Dat maken we mogelijk door onderzoek, voorlichting en met toegankelijke tools voor vroege opsporing.