Spastische bekkenbodem syndroom
Het spastische bekkenbodem syndroom ontstaat wanneer de bekkenbodemspieren en de inwendige sluitspier van de anus vrijwel altijd aangespannen zijn.
Wat is het spastische bekkenbodem syndroom?
Het spastische bekkenbodem syndroom ontstaat wanneer de bekkenbodemspieren en de inwendige sluitspier van de anus vrijwel altijd aangespannen zijn. Mensen die last hebben van het spastische bekkenbodem syndroom hebben daardoor veel moeite met het kwijtraken van ontlasting. Zij hebben vaak last van chronische (langdurige) verstopping en harde en droge ontlasting.
Oorzaken van het spastische bekkenbodem syndroom
Er is geen anatomische afwijking aan te tonen. De bekkenbodem en de anus zien er normaal uit. Het is niet duidelijk waarom deze spieren niet goed functioneren. Het syndroom kan op elke leeftijd ontstaan, zowel bij mannen als bij vrouwen. Psychische factoren kunnen soms een duidelijke rol spelen.
Klachten bij het spastische bekkenbodem syndroom
Het meest kenmerkend bij het spastische bekkenbodem syndroom is ernstige, langdurige verstopping. Als het niet lukt de ontlasting kwijt te raken, blijft ontlasting langer dan noodzakelijk in de dikke darm. In de dikke darm wordt vocht aan de ontlasting onttrokken. Hoe langer de ontlasting in de dikke darm blijft, hoe droger en harder de ontlasting wordt.
Daarnaast hebben veel mensen last van:
- Buikpijn
- Een opgeblazen gevoel
- Een verminderde eetlust
- Aambeien, wondjes of zweertjes bij de anus
Door het harde persen en de verstopping kunnen aambeien, wondjes en zweertjes bij de anus ontstaan. Zweertjes (of kloofjes) bij de anus worden ook wel anale fissuren genoemd. - Ontlastingsincontinentie
Als gevolg van de grote hoeveelheden harde ontlasting in de endeldarm kan er dunne ontlasting weglekken. Deze dunne ontlasting lekt vaak ongemerkt weg langs de harde klomp ontlasting in de endeldarm. Hierdoor krijg je last van ongewild ontlastingsverlies (ontlastingsincontinentie). Het weglekken van dunne ontlasting langs de harde ontlasting in de endeldarm heet overloopdiarree of paradoxale diarree.
Beschadiging endeldarm
Als je lang rondloopt met bovengenoemde klachten kunnen op den duur beschadigingen van de endeldarm ontstaan. Door het langdurig persen, kunnen er beschadigingen optreden van slijmvlies, zenuwen en spieren in de endeldarm. Hierdoor krijg je moeite met het ophouden van ontlasting en kun je last krijgen van blijvende ontlastingsincontinentie.
Sommige mensen met het spastische bekkenbodem syndroom hebben ook problemen met plassen of het ophouden van urine. Vrouwen kunnen daarnaast problemen hebben met de geslachtsgemeenschap.
Diagnose van het spastische bekkenbodem syndroom
Hoe wordt de diagnose spastische bekkenbodem syndroom gesteld? Een arts of bekkenfysiotherapeut kan verschillende onderzoeken doen om het spastische bekkenbodem syndroom aan te tonen.
Behandeling van het spastische bekkenbodem syndroom
De behandeling van het spastische bekkenbodem syndroom is vaak lastig omdat de oorzaak onbekend is. De arts kan je doorverwijzen naar een bekkenfysiotherapeut (of een bekkenbodemfysiotherapeut). Deze fysiotherapeut is gespecialiseerd in bekkenbodemproblemen. Een mogelijke behandeling is de zogenaamde ‘biofeedback therapie’.
Dit kun je zelf doen bij het spastische bekkenbodem syndroom
Tips en adviezen bij spastische bekkenbodem syndroom
Het is belangrijk om verstopping te voorkomen, dat kan met deze leefstijltips.
We houden je graag op de hoogte
MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.
Colofon
Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds.
In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg
Laatst herzien:
2013