Diarree bij kinderen
Diarree is een waterdunne ontlasting. Er is sprake van diarree wanneer de ontlasting meerdere keren per dag waterdun is.
Wat is diarree bij kinderen?
Diarree is een waterdunne ontlasting. Er is sprake van diarree wanneer de ontlasting meerdere keren per dag waterdun is. Als de ontlasting alleen wat minder vast is dan normaal is dat niet direct diarree. Diarree wordt soms ook wel buikloop genoemd.
In onderstaand filmpje wordt eerst in het kort de werking van het spijsverteringsstelsel uitgelegd. Daaronder kun je lezen wat mogelijke oorzaken zijn voor diarree bij kinderen.
Wat is normale ontlasting?
Ontlasting is licht- tot donkerbruin van kleur. Na het eten van bietjes of spinazie kan de ontlasting wel eens wat meer rood of groen van kleur worden. Dit komt door de kleurstoffen in deze groenten en is geheel onschuldig. Normale ontlasting is vrij soepel en smeuïg. Als de ontlasting te veel water bevat, wordt het dun of brijachtig. Jonge kinderen hebben vaak brijachtige ontlasting. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken. Veel kinderen hebben elke dag ontlasting. Sommigen zelfs een paar keer per dag. Er zijn ook kinderen die niet zo vaak hoeven te poepen. Dit is allemaal ‘normaal’, want elk kind is anders.
Wat is diarree?
Bij zuigelingen en jonge kinderen komt diarree veel voor. We spreken van diarree als een kind enkele keren per dag dunne tot waterdunne ontlasting heeft. Soms gaat dit gepaard met buikpijn, koorts en afvallen. We maken onderscheid tussen:
Acute diarree
Heeft je kind nooit diarree en plotseling wel, dan kan er sprake zijn van acute diarree. Acute diarree gaat vaak samen met buikkrampen en braken. Acute diarree duurt niet langer dan 2 weken en wordt vaak veroorzaakt door een darminfectie.
Chronische diarree
Heeft je kind langer dan 2 weken diarree, dan is er sprake van chronische diarree. Chronische diarree kan veroorzaakt worden door een onderliggende ziekte. Bij chronische diarree heeft je kind ook andere klachten, zoals vermoeidheid, slechte eetlust en gewichtsverlies.
Oorzaken van diarree bij kinderen
Diarree bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je de meest voorkomende.
Klachten bij diarree bij kinderen
Klachten bij diarree kunnen zijn:
- Waterdunne poep
- Vaak moeten poepen
- Moeite om de ontlasting op te houden
- Een lichte kleur en zurige geur van de ontlasting
- Buikkrampen
- Misselijkheid en braken
- Algemeen ziektegevoel
- Soms koorts
Soms heeft een kind meerdere keren per dag vegen of zelfs ontlasting in het ondergoed. Veel mensen denken dan dat het kind diarree heeft. Maar eigenlijk is het tegenovergestelde aan de hand. Het kind heeft dan namelijk last van verstopping.
Een grote prop ontlasting zit vast in het laatste stukje van de darm. Langs deze prop lekken kleine beetjes dunne poep weg. Dit heet daarom ook wel overloopdiarree.
Behandeling van diarree bij kinderen
Kinderen hebben vaker diarree dan volwassenen. Meestal gaat het om een onschuldige buikloop die vanzelf weer overgaat. Als je kind ook andere klachten heeft zoals buikpijn en misselijkheid en de diarree langer dan een dag aanhoudt, raadpleeg dan je huisarts. Ga meteen naar je huisarts als je kind ook last heeft van bloed en slijm bij de ontlasting, sufheid, hoge koorts, weinig plassen en hevige buikpijn of buikkrampen.
De huisarts kan middelen voorschrijven om de uitdroging te voorkomen of op te heffen zoals ORS.
Bij tekenen van ernstige uitdroging zal de huisarts je kind verwijzen naar het ziekenhuis. Hier kan je kind snel vocht toegediend krijgen. Dit kan door een slangetje via de neus naar de maag, wat een sonde wordt genoemd. Eventueel kan ook vocht worden toegediend via een infuus. Het vocht komt dan via een slangetje direct in een bloedvat.
Als je huisarts denkt dat je kind chronische diarree heeft, dan kan hij je kind doorverwijzen naar een kinderarts of kinder-maag-darm-leverarts (kinder MDL-arts). De kinder MDL-arts zal je kind verder onderzoeken en behandelen.
Dit kun je zelf doen bij diarree bij kinderen
Tips en adviezen bij diarree bij kinderen
Tips en adviezen bij diarree bij kinderen op vakantie
Heb je nog vragen over je klachten, neem dan contact op met je arts.
We houden je graag op de hoogte
MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.
Colofon
Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds.
In samenwerking met:
Prof dr. M.A Benninga, kinder MDL-arts
Dr. L.M. Kager, MDL-arts
Laatst herzien:
2015