Professor Gerd Bouma wil betere zorg voor mensen met coeliakie
Prof. dr. Gerd Bouma Amsterdam UMC
Prof. dr. Gerd Bouma, MDL-arts van Amsterdam UMC, heeft een groot doel: de zorg voor mensen met coeliakie verbeteren. Zijn onderzoek richt zich op het vroegtijdig opsporen van coeliakie en efficiƫnte zorg.
Op zoek naar verborgen patienten
āāCoeliakie is schadelijk voor de gezondheid, maar toch komt het voor dat mensen niet weten dat ze deze aandoening hebben. Coeliakie komt vaak voor, bij ongeveer 1% van de bevolking, Waarschijnlijk weten vele duizenden mensen niet dat ze de ziekte hebben. Ik wil graag achterhalen hoeveel mensen coeliakie hebben zonder dat ze dat weten. We gaan hiervoor een hele grote groep gezonde vrijwilligers onderzoeken. Als we beter weten bij hoeveel mensen de ziekte niet is vastgesteld, kunnen we gerichte programmaās opstellen om de ziekte eerder op te sporen.
Als coeliakie niet wordt behandeld, kan dat ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals botontkalking, bloedarmoede en zeldzame vormen van kanker. Vroegtijdige opsporing is belangrijk om deze problemen te voorkomen. We willen onderzoeken hoe het komt dat de ziekte nog vaak niet wordt onderkend.
Hebben deze patienten weinig of geen klachten? Of wordt bij de klachten die deze mensen hebben niet gedacht aan coeliakie? En hoe groot zijn de gezondheidsrisioās precies als je niet weet dat je coeliakie hebt? Hele belangrijke vragen die we met dit onderzoek hopen op te lossen.ā
Zorg na diagnose
āEen tweede deel van ons onderzoek gaat over de zorg na de diagnose. We willen de gezondheid van coeliakie patiĆ«nten goed monitoren, maar onnodige controles en ziekenhuisbezoek voorkomen. Hoe we dat het beste kunnen doen is nog onvoldoende bekend. We gaan hiervoor naar bestaande data kijken, en daaruit opmaken welke onderzoeken echt nodig zijn, en hoe vaak. Daarmee verwachten we de zorg in de toekomst efficienter en meer op de individuele persoon toegespitst te maken. ā
Behandeling van coeliakie
āāOp dit moment is een levenslang strikt glutenvrij dieet de enige behandeling voor coeliakie. Deze behandeling is effectief, maar voor veel patiĆ«nten heel belastend. Binnen grip op coeliakie werken we samen met partners in binnen- en buitenland aan nieuwe behandelingen voor coeliakie. In het bijzonder werken we aan behandelingen voor patiĆ«nten bij wie het glutenvrij dieet niet meer werkt, refractaire coeliakie. Een hele zeldzame maar zeer ernstige complicatie van coeliakie en soms de voorbode van lymfeklierkanker van de darm. We doen heel intensief onderzoek naar het ontstaan van deze complicatie en welke behandeling geschikt is voor deze patiĆ«nten."
Toekomst van coeliakie
"Voor de toekomst hopen we de ziekte bij meer mensen vroegtijdig op te sporen en zo gezondheidsproblemen te voorkomen. En met thuistests en afstandsmonitoring de zorg voor bestaande patiƫnten makkelijker maken. Het zou ideaal zijn als patiƫnten hun ziekte thuis kunnen controleren met simpele tests.
Niet onnodig naar de dokter voor controles, maar wel de juiste zorg krijgen wanneer dat nodig is: dat is het ideaal."
Help jij ook mee om coeliakie eerder op te sporen en de zorg voor patiƫnten te verbeteren? Steun het onderzoek van prof. Dr. Gerd Bouma en draag bij aan een gezondere toekomst voor duizenden mensen. Samen maken we het verschil.