Barrett-slokdarm

Bij een Barrett-slokdarm zit er ander slijmvlies dan normaal op het onderste deel van de slokdarm.

Barrett-slokdarm
Download de brochure

Wat is het Barrett-slokdarm?

Bij een Barrett-slokdarm zit er ander slijmvlies dan normaal op het onderste deel van de slokdarm. Het lichtroze slijmvlies van de slokdarm verandert in donkerroze slijmvlies, wat lijkt op het slijmvlies uit de maag. Een Barrett-slokdarm geeft soms een iets hogere kans op slokdarmkanker.

De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer 30 cm lang en loopt van de keelholte tot aan de maag. De spieren in de slokdarmwand vervoeren voedsel naar de maag. De slokdarm bestaat (van buiten naar binnen) uit spieren, een laagje bindweefsel en slijmvlies. Op de overgang van slokdarm naar maag zit een sluitspiertje. Het gaat open als er voedsel vanuit de slokdarm naar de maag gaat. Daarna gaat het weer dicht. Hierdoor stroomt voedsel en maagsap uit de maag niet terug de slokdarm in.

Oorzaken van een Barrett-slokdarm

Een Barrett-slokdarm ontstaat door het omhoogkomen van maagzuur naar de slokdarm. Dit wordt ook wel reflux genoemd. Als zure inhoud van de maag regelmatig omhoogkomt, kan de slokdarm op den duur beschadigd en ontstoken raken. Duurt die slokdarmontsteking lang, dan kan het weefsel van de slokdarm veranderen. Het normale weefsel verandert dan in Barrett-slijmvlies. Ongeveer één op de tien mensen met refluxklachten krijgt een Barrett-slokdarm. De meeste mensen met brandend maagzuur krijgen dus geen Barrett-slokdarm. Een Barrett-slokdarm kan ook ontstaan zonder dat iemand ooit klachten van brandend maagzuur heeft gehad. Het is onduidelijk waarom bij sommige mensen wel een Barrett-slokdarm ontstaat en bij anderen niet. 

Een Barrett-slokdarm komt vooral voor bij witte mannen die ouder zijn dan 50 jaar en jarenlang last hebben gehad van brandend maagzuur. Vrouwen kunnen ook een Barrett-slokdarm ontwikkelen, maar bij mannen komt de afwijking twee tot vier keer zo vaak voor. Ook jongere mensen en mensen met een andere etnische afkomst kunnen een Barrett-slokdarm ontwikkelen, maar bij hen is die kans veel lager. Naar schatting heeft 1-2% van de volwassenen in Nederland een Barrett-slokdarm. De ernst van de afwijking kan heel verschillend zijn. 

Soms werkt de afsluitfunctie tussen maag en slokdarm niet goed, bijvoorbeeld door een ‘breukje in het middenrif’. Het middenrif is een platte spier die de borstholte en buikholte van elkaar scheidt. In het middenrif zit een kleine opening, waardoor de slokdarm naar de maag loopt. Als deze opening in het middenrif te wijd is, kan de maag in de borstholte omhoogschuiven. We noemen dit een ‘breukje in het middenrif’. Er stroomt dan zure maaginhoud in de slokdarm. De meeste mensen met een Barrett-slokdarm hebben ook een breukje in het middenrif.

Klachten bij een Barrett-slokdarm

Een Barrett-slokdarm zelf geeft geen klachten. De meeste mensen met een Barrett-slokdarm hebben jarenlang last gehad van brandend maagzuur. Dit zijn vooral klachten van zuurbranden en oprispingen. Door langdurig brandend maagzuur kan een ontsteking van de slokdarm ontstaan. Een ontsteking aan de slokdarm die lang duurt kan leiden tot een Barrett-slokdarm. Maar dit is lang niet altijd het geval. Andere mensen met een Barrett-slokdarm hebben nooit klachten gehad. Dan wordt het per toeval ontdekt.

De belangrijkste klacht bij een slokdarmontsteking is een branderig of pijnlijk gevoel achter of onderaan het borstbeen. Sommige mensen voelen dit als een drukkende of knijpende pijn bij het borstbeen. Andere klachten die kunnen ontstaan zijn het spontaan omhoog komen van eten of het gevoel hebben dat het eten niet goed zakt.

Ik heb geen klachten aan mijn Barrett slokdarm. Dat is een geluk, maar eigenlijk ook een gevaar.
Kees

Diagnose van een Barrett-slokdarm

Om vast te stellen of je een Barrett-slokdarm hebt, wordt er een kijkonderzoek gedaan. Een kijkonderzoek van de slokdarm wordt ook wel een gastroscopie genoemd. De arts kijkt dan met een flexibele slang via de mond in de slokdarm. Met de camera kan de arts een slokdarmontsteking of een verandering in het weefsel van de slokdarm zien. Tijdens dit onderzoek neemt de arts kleine hapjes weefsel (biopten) weg uit de slokdarmwand of de maag. Deze biopten worden daarna onder de microscoop onderzocht. De diagnose Barrett-slokdarm is pas na dit microscopisch onderzoek met zekerheid te stellen.

Een Barrett-slokdarm wordt vaak behandeld met leefstijladviezen en maagzuurremmende medicijnen. Een kleine groep patiënten met een Barrett-slokdarm moet daarnaast met enige regelmaat controle-onderzoek ondergaan, en een nog kleinere groep patiënten moet behandeling ondergaan.

Barrett-registratie

Sinds 2025 is er een landelijke Barrett-registratie, om meer te leren over een Barrett-slokdarm en de zorg te verbeteren. Hierin worden door het Barrett Coördinatiecentrum gegevens van personen met een Barrett-slokdarm vastlegt. Je MDL-arts meldt je hiervoor aan, waarna je door het Barrett Coördinatiecentrum wordt benaderd voor deelname. Meer informatie vind je op barrett.nl.

Behandeling klachten van brandend maagzuur

Veel mensen met een Barrett-slokdarm hebben last van brandend maagzuur (reflux). Een gezonde leefstijl en medicijnen kunnen helpen om klachten van brandend maagzuur te verminderen en uitbreiding van de weefselverandering te voorkomen. Een Barrett-slokdarm kan niet genezen door een gezonde leefstijl en medicijnen.

Brandend maagzuur kan meestal goed behandeld worden door medicijnen. Grofweg zijn er twee soorten medicijnen:

Neutraliserende medicijnen
Deze middelen zorgen ervoor dat de maag minder zuur wordt. Deze middelen hebben direct effect, maar het effect houdt niet lang aan. Nadat het maagzuur is geneutraliseerd, maakt de maag extra zuur aan. Hierdoor kunnen de klachten terugkeren. Deze medicijnen zijn daarom geschikt om zo nu en dan klachten te behandelen en niet bedoeld voor langdurig en regelmatig gebruik. Voorbeelden van deze middelen zijn Rennie®, Antagel® en Maalox®.

Maagzuurremmers
Maagzuurremmers zijn medicijnen die de productie van maagzuur remmen. Het effect van deze middelen houdt langer aan. Hierdoor zijn ze geschikt voor langdurig gebruik. Veel mensen met een Barrett-slokdarm slikken dagelijks een maagzuurremmer. Voorbeelden van deze middelen zijn Losec®, Nexium®, Pantozol®, Prezal® en Pariet®.

Controle bij een Barrett-slokdarm

Een kleine groep mensen met een Barrett-slokdarm heeft een verhoogd risico op slokdarmkanker en komt in aanmerking voor regelmatige controles met gastroscopie.
Dit gaat om de volgende mensen:

  • Mensen met een Barrett-slokdarm van 5 centimeter of langer
  • Mensen met een Barrett-slokdarm waarbij een ouder of broer of zus slokdarmkanker heeft gehad

Tijdens deze controles wordt de Barrett-slokdarm goed bekeken. Ook worden er kleine stukjes weefsel (biopten) afgenomen. Deze biopten worden onderzocht op de aanwezigheid van onrustige cellen, ook wel dysplasie genoemd. Het doel van regelmatige controles is om eventuele afwijkingen vroegtijdig op te sporen. Hoe vaak controle nodig is, is afhankelijk van de lengte van de Barrett-slokdarm en de uitslag van het weefselonderzoek. Je arts kan je hier meer over vertellen.

Controle is nodig omdat soms vanuit een Barrett-slokdarm slokdarmkanker kan ontstaan. Als een slokdarmtumor op tijd wordt ontdekt, is deze vaak goed te behandelen. Is de kanker al langer aanwezig (vergevorderd stadium), dan is de behandeling heel ingrijpend. Bovendien is de kans om te genezen dan veel kleiner. Hoe vaak controle nodig is bij een Barrett-slokdarm, is met name afhankelijk van de lengte van de Barrett-slokdarm.

Een Barrett-slokdarm korter dan vijf centimeter hoeft niet te worden gecontroleerd, omdat het risico op kanker dan verwaarloosbaar klein is. Verdere controles dragen dan niet bij aan de gezondheid. Mensen met een Barrett-slokdarm tussen de vijf en tien centimeter worden elke drie jaar gecontroleerd. Bij een Barrett-slokdarm langer dan tien centimeter worden mensen doorverwezen naar een gespecialiseerd Barrett Expert Centrum.

Als er tijdens de controle licht onrustige cellen worden gevonden, is dit een reden om biopten door een gespecialiseerde patholoog opnieuw te laten bekijken. Als deze bevestigt dat er licht onrustige cellen aanwezig zijn, wordt de patiënt doorverwezen naar een gespecialiseerd Barrett Expert Centrum. Ook bij een diagnose van ernstig onrustige cellen of slokdarmkanker wordt de patiënt doorverwezen naar een gespecialiseerd Barrett Expert Centrum. Daar wordt bekeken of behandeling nodig is.

Behandeling van een Barrett-slokdarm

Een Barrett-slokdarm zonder onrustige cellen (dysplasie) hoeft niet behandeld te worden. Als er dysplasie, of (vroege) slokdarmkanker wordt gevonden, zijn verschillende behandelingen mogelijk. De arts zal met je bespreken of behandeling nodig is en voor welke behandeling je in aanmerking komt.

In het veranderde weefsel van een Barrett-slokdarm kunnen vroege vormen van slokdarmkanker ontstaan. Soms is het dan mogelijk dit afwijkende weefsel te verwijderen. Dit gebeurt met een flexibele slang (endoscoop) die via de mond naar de slokdarm wordt gebracht. De arts schuift kleine instrumenten door de endoscoop. Het afwijkende weefsel in de slokdarm kan zo weggesneden worden zonder dat er een operatie nodig is. Dit wordt ook wel endoscopische mucosale resectie (EMR) genoemd. Deze behandeling is alleen mogelijk als de afwijking zich tot de bovenste laag van de slokdarmwand beperkt. Na deze behandeling wordt langere tijd een hoge dosis maagzuurremmers gegeven.

Ablatie therapieën zijn behandelingen waarmee het Barrett-slijmvlies dat risico loopt op het vormen van slokdarmkanker, weggebrand wordt. Ablatie betekent wegbranden. Bij een zichtbare afwijking in de Barrett-slokdarm wordt deze afwijking meestal eerst met endoscopische mucosale resectie (EMR) weggehaald. Daarna wordt de rest van de Barrett-slokdarm behandeld met ablatie therapie. In sommige gevallen is er geen zichtbare afwijking, maar zijn er wel onrustige cellen, dan wordt al het Barrett-slijmvlies weggebrand. De ablatieve behandelingen die tegenwoordig het meeste wordt toegepast is radiofrequente ablatie (RFA).

Bij radiofrequente ablatie (RFA) wordt het meest oppervlakkige laagje van de slokdarmwand korte tijd sterk verhit, waardoor dit laagje afsterft. Er zijn twee soorten RFA-behandelingen: de ballonbehandeling en de behandeling met een ablatieapparaatje. Met de ballonbehandeling kunnen grotere delen in één keer behandeld worden. Als er zichtbare afwijkingen te zien zijn in de slokdarm, worden deze eerst weggehaald met endoscopische mucosale resectie (EMR). Daarna volgt dan de behandeling met RFA. Als er geen zichtbare afwijkingen in de slokdarm te zien zijn, wordt alleen behandeld met RFA. Na RFA wordt een lange tijd een hoge dosis maagzuurremmers gegeven. Hierdoor ontstaat er gezond slokdarmweefsel op de plaats waar het Barrett-weefsel zat. Meestal zijn er drie RFA-behandelingen nodig om het beste resultaat te krijgen. Tussen die behandelingen zitten steeds drie à vier maanden.

Bij vergevorderde vormen van slokdarmkanker in een Barrett-slokdarm kan een operatie nodig zijn waarbij de slokdarm wordt verwijderd. Meestal vindt eerst een voorbehandeling plaats met chemotherapie en bestraling. Het operatief verwijderen van de slokdarm wordt ook wel een slokdarmresectie genoemd. Dit is een ingrijpende operatie, waarbij complicaties kunnen optreden.

Lees hier meer over de verschillende behandelingen van slokdarmkanker.

Dit kun je zelf doen bij een Barrett-slokdarm

Tips bij brandend maagzuur

  • Eet zo min mogelijk grote en vette maaltijden
    Eet liever kleinere porties verspreid over de dag. Na een grote of vette maaltijd kunnen gemakkelijk klachten van brandend maagzuur ontstaan.
  • Eet niets meer vanaf drie uur voordat je gaat slapen
    Ga ook niet liggen kort na de maaltijd. Je maaginhoud kan dan gemakkelijk omhoog stromen.
  • Plaats het hoofdeinde van het bed op klossen
    Door het hoofdeinde te verhogen kom je een beetje schuin in bed te liggen. Dit voorkomt dat je maaginhoud naar boven stroomt.
  • Slaap op je linkerzij
    Slapen op de linkerzij kan verlichting geven als je last hebt van brandend maagzuur in de nacht. De zure maaginhoud stroomt zo minder makkelijk naar de slokdarm.
  • Buk zo min mogelijk voorover
    Zak zoveel mogelijk door de knieën met een rechte rug. Als je voorover bukt kan je maaginhoud naar boven stromen.
  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht
    Overgewicht kan de druk op de maag vergroten. Dit kan klachten van brandend maagzuur veroorzaken.
  • Voorkom verstopping
    (Ernstige) verstopping in de darmen vergroot de druk op de maag. Dit kan klachten van brandend maagzuur veroorzaken.
  • Draag geen knellende kleding die op je maag drukt
    Deze druk op de maag kan klachten van brandend maagzuur veroorzaken.
  • Stop met roken
    Roken kan het sluitspiertje tussen maag en slokdarm verzwakken.
  • Wees voorzichtig met alcohol, pepermunt, chocolade, koffie, cola, citrusvruchten en scherpe kruiden
    Deze producten kunnen klachten van brandend maagzuur verergeren.

Wees alert

Bij een Barrett-slokdarm is het belangrijk om goed te letten op de volgende klachten. Deze klachten kunnen namelijk een gevolg zijn van een maagzweer of slokdarmkanker. Ga met deze klachten altijd naar de huisarts.

  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Bloed overgeven
  • Pikzwarte, teerachtige ontlasting
  • Problemen met slikken, of als het eten niet wil zakken

Veelgestelde vragen over de Barrett slokdarm

We ontvangen veel vragen over de Barrett slokdarm en het onderzoek met de e-nose (ademtest). De e-nose kan mogelijk slokdarmkanker vroeg opsporen. De meest gestelde vragen en antwoorden hebben we op een rij gezet. Let op: we kunnen geen persoonlijke medische adviezen geven en hebben geen artsen in dienst. Voor persoonlijke vragen adviseren we om contact op te nemen met je (huis)arts.

We houden je graag op de hoogte

MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.

Kies frequentie
Kies bedrag
Al 3 donateurs steunden vandaag een gezonde buik voor iedereen.

Colofon

Deze informatie is geschreven door MDL Fonds.

In samenwerking met:
Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL)
dr. M.J.H. van Campenhout, MDL-arts, Antoni van Leeuwenhoek (NVMDL)
M. T. P. M. Houben, MD, PhD, AIOS -MDL, Amsterdam UMC
S.N. van Munster, MD, PhD, AIOS-MDL, Amsterdam UMC
N. T. C. van der Hoorn, verpleegkundig specialist, Amsterdam UMC

Laatst herzien:
april 2025

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks nieuws en info over een gezonde buik.

Wil je goed voor je buik zorgen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief. Dan krijg je veel gezonde tips, lekkere recepten, mooie interviews en het laatste nieuws over MDL-ziekten en MDL Fonds.
Je ontvangt maximaal twee nieuwsbrieven per maand en afmelden kan al met ƩƩn klik. Lees je voortaan mee?
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
JJJJ dash MM dash DD