KWF en MDL Fonds pleiten voor kankerwaarschuwing op alcoholhoudende dranken
Nieuws 24 januari 2025
Beeld afkomstig uit de kenniscampagne āOp je gezondheid?
KWF Kankerbestrijding en MDL Fonds dringen erop aan dat er ook in Nederland een kankerwaarschuwing moet komen op de etiketten van alcoholhoudende dranken. De oproep volgt op nieuwe cijfers uit de Kennismonitor Alcohol van het Trimbos-instituut, die vandaag zijn gepubliceerd. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de volwassen Nederlanders nog niet weet dat er een relatie is tussen alcohol en kanker. Bovendien denkt Ć©Ć©n op de vijf mensen onterecht dat het drinken van Ć©Ć©n glas wijn per dag gezond is.
āHet is belangrijk om mensen te informeren over de risicoās van alcohol, zodat ze bewuste keuzes kunnen maken,ā zegt Dorine Manson, directeur KWF Kankerbestrijding en voorzitter van AlcoholPreventie voor de Gezonde Generatie. āGezondheidswaarschuwingen zijn daarbij een logisch onderdeel, dat bevestigt ook de Wereldgezondheidsorganisatie. Dergelijke labels vergroten de kennis, helpen mensen om gezonder te leven en bieden de transparantie waar consumenten recht op hebben. Het is tijd dat ook alcoholhoudende dranken aan die standaard voldoen.ā
Succesvolle campagne
Het kennisniveau over de relatie tussen alcoholgebruik en kanker is sinds de vorige meting door Trimbos wel toegenomen, blijkt uit de nieuwste monitor: van 37% naar 47%. Sinds 2023 voeren KWF en MDL Fonds de kenniscampagne āOp je gezondheid?ā over de risicoās van alcohol. Dat doen zij samen met 22 andere gezondheidsfondsen, vanuit het initiatief de Gezonde Generatie. Momenteel is de campagne weer te zien op televisie en online.
Manson: āDe cijfers laten zien dat onze campagne absoluut effect heeft gehad, maar er is nog een lange weg te gaan. Het is overduidelijk dat er nog veel te winnen is op het gebied van bewustwording. Gezondheidswaarschuwingen op etiketten kunnen daarin een cruciale rol spelen, als onderdeel van een breder pakket aan maatregelen.ā
Bewezen effect op kennis
Internationaal onderzoek toont aan dat een waarschuwing op etiketten mensen helpt om meer bewust te worden van de gezondheidsrisicoās. Ook heeft het een effect op de intentie: mensen geven, na het zien van waarschuwingen, aan dat zij van plan zijn om minder te drinken.
Daarnaast benadrukken KWF en MDL Fonds dat consumenten recht hebben op eerlijke informatie over wat ze kopen. āVoor vrijwel alle voedingsmiddelen is het verplicht om ingrediĆ«nten en gezondheidsrisicoās te vermelden. Alcohol is hierop de grote uitzondering, terwijl het een bewezen schadelijke stof is. Dat moet veranderenā, aldus Manson.
3 op de 5 Nederlanders is voorstander
De oproep tot gezondheidswaarschuwingen op etiketten wordt gesteund door een groot deel van de Nederlandse bevolking. Uit onderzoek blijkt dat drie op de vijf Nederlanders voorstander zijn van dergelijke waarschuwingen.
Aan het begin van deze maand pleitte ook de belangrijkste gezondheidsautoriteit in de Verenigde Staten al voor de invoering van zoān label. Ierland is al een stap verder: daar is wetgeving aangenomen die het vanaf mei 2026 verplicht maakt op alle flessen en blikjes drank gezondheidswaarschuwingen te vermelden.