Dolichocolon
Bij een dolichocolon is de dikke darm langer dan normaal en bochtig, maar niet wijder dan normaal. Vooral het gedeelte dat vlak voor de endeldarm ligt (het sigmoïd) is vaak extra lang en kronkelig.
Wat is een dolichocolon?
Bij een dolichocolon is de dikke darm langer dan normaal en bochtig, maar niet wijder dan normaal. Vooral het gedeelte dat vlak voor de endeldarm ligt (het sigmoïd) is vaak extra lang en kronkelig. De weg die de ontlasting moet gaan door de dikke darm is bij een dolichocolon langer dan normaal. De dikke darm heeft dan meer tijd om water en zouten uit de ontlasting te halen. Bij een dolichocolon is verstopping (constipatie) dan ook een veelvoorkomende klacht.
Oorzaken van een dolichocolon
De oorzaak van een dolichocolon is onduidelijk. De te lange dikke darm kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn en pas op een later moment klachten veroorzaken. Ook zou een dolichocolon juist het gevolg kunnen zijn van een langdurige verstopping die pas later klachten veroorzaakt.
Klachten bij een dolichocolon
In principe hoeft men geen klachten te hebben van een dolichocolon. Zijn er wel klachten dan is er meestal sprake van (hardnekkige) verstopping en pijn in de onderbuik.
In zeldzame gevallen kan er een ‘knoop’ ontstaan in de te lange dikke darm. Dit heet ook wel een volvulus. Hierbij zit een deel van de darm gedraaid. Dit is een ernstige situatie omdat er geen doorgang van ontlasting meer mogelijk is.
Ook wordt de doorbloeding van de darm door de volvulus ernstig belemmerd waardoor het ‘afgeklemde’ deel van de darm kan afsterven. Er wordt bij een volvulus eerst geprobeerd om de knoop op te heffen door een kijkonderzoek, een endoscopie, te verrichten. Door met de endoscoop langs de vernauwing te manoeuvreren draait de knoop soms uit de darm. Indien dit niet lukt, zal de arts een operatie uitvoeren.
Diagnose van een dolichocolon
Een dolichocolon kan worden aangetoond door middel van een virtuele coloscopie. De virtuele coloscopie is een onderzoek waarbij de arts de dikke darm uitgebreid onderzoekt door middel van een CT scan. Voor dit onderzoek is het nodig dat jouw dikke darm helemaal schoon en leeg is. De arts kan de dikke darm dan goed bekijken en de beelden analyseren. Vlak voor het onderzoek moet je een flesje met röntgencontrastmiddel drinken. Tijdens het onderzoek wordt een dun slangetje via de anus in de endeldarm gebracht. De duur van het onderzoek ligt tussen de 15 tot 25 minuten. Door vervolgens een aantal röntgenopnames te maken met de CT-scan kan worden aangetoond dat de dikke darm langer is dan normaal.
Ook kan de arts een zogenoemde Pellet-passagetest aanvragen. Dit is een röntgenonderzoek waarbij de snelheid van de ontlasting door de dikke darm wordt onderzocht.
Door het slikken van ‘korreltjes’ of ‘ringetjes’ die op röntgenfoto’s zichtbaar zijn, kan onderzocht worden waar deze ‘ringetjes’ zich bevinden. Wanneer er bij een dolichocolon sprake is van obstipatie dan is er een ophoping van de ‘ringetjes’ zichtbaar op het röntgenbeeld.
Behandeling van een dolichocolon
Bij een dolichocolon is de behandeling vooral gericht op het voorkomen van verstopping (constipatie). Afhankelijk van de klachten kan de arts verschillende medicijnen bij een dolichocolon voorschrijven:
- bulkvormers
Bulkvormers hebben dezelfde eigenschappen als voedingsvezels: ze nemen vocht op. Ze zorgen voor een soepele ontlasting en een goede darmwerking. Het is belangrijk dat je bij bulkvormers extra veel drinkt omdat deze medicijnen averechts werken als ze niet voldoende vocht kunnen opnemen. Bulkvormers bevatten psylliumzaad/psylliumvezels en zemelen. Je kunt bulkvormers zonder problemen langdurig gebruiken omdat ze de darm niet prikkelen. Bulkvormers kunt je oplossen in bijvoorbeeld water, yoghurt of vruchtensap. - vochtbinders
Deze middelen houden vocht vast in de darm waardoor de ontlasting zachter wordt. - contactlaxantia
Deze middelen activeren de darmbewegingen door een chemische prikkeling van de darmwand. Hierdoor hebben ze een sterk laxerend effect. De middelen zijn in het algemeen niet geschikt voor langdurig gebruik omdat er aanwijzingen zijn dat dit het slijmvlies in de darmwand kan beschadigen. Overleg altijd met jouw huisarts als je tijdelijk contactlaxantia gebruikt.
Bij hoge uitzondering wordt een operatie uitgevoerd waarbij de dikke darm wordt ingekort. De resultaten hiervan zijn echter niet altijd bevredigend.
Dit kun je zelf doen bij een dolichocolon
Tips en adviezen bij een dolichocolon
We houden je graag op de hoogte
MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.
Colofon
Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds.
In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg
Laatst herzien:
2013