Maagzweer
Bij een zweer is er een beschadiging ontstaan in de beschermende slijmvlieslaag van de maag of de twaalfvingerige darm.
Wat is een maagzweer?
Bij een zweer is er een beschadiging ontstaan in de beschermende slijmvlieslaag van de maag of de twaalfvingerige darm. Door de beschadiging in de slijmvlieslaag liggen de zenuwen in de bindweefsellaag ‘open en bloot’. Als het zure maagsap met de zenuwen in contact komt, veroorzaakt dat pijn.
De naam ‘maagzweer’ wordt zowel gebruikt voor een zweer in de maag (ulcus ventriculi) als voor een zweer in de twaalfvingerige darm (ulcus duodeni). De twaalfvingerige darm is het eerste deel van de dunne darm, waar ons voedsel in terecht komt als het de maag verlaat. Bij mannen komt een maagzweer twee keer zo vaak voor als bij vrouwen.
Oorzaken van een maagzweer
De belangrijkste oorzaak van een zweer in de maag of twaalfvingerige darm is de Helicobacter pylori bacterie. Een tweede oorzaak van een zweer in de maag of twaalfvingerige darm is het gebruik van aspirine en bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), ibuprofen, naproxen en diclofenac. Andere factoren zoals stress en roken veroorzaken geen maagzweer, maar kunnen de klachten hiervan wel verergeren.
Klachten bij een maagzweer
Algemene klachten
Pijn in de maagstreek staat bij een maagzweer voorop.
Andere veelvoorkomende klachten zijn:
- Misselijkheid
- Braken
- Weinig eetlust
- Maagbloeding. Soms kan een maagzweer een bloeding veroorzaken. Meestal is dat te herkennen aan een zwarte, teerachtige ontlasting of aan het braken van bloed.
In een enkel geval kan de zweer doorbreken naar de buikholte. Dit heet een perforatie. Er ontstaan dan zeer plotseling, hele hevige buikklachten. Om ernstige complicaties te voorkomen moet er bij een bloeding of perforatie met spoed medische hulp ingeschakeld worden.
Er zijn ook mensen die een maagzweer hebben zonder dat zij klachten hebben. Een plotseling optredende maagbloeding kan dan een eerste aanwijzing zijn.
Diagnose van een maagzweer
Of je inderdaad een maagzweer hebt wordt onderzocht met een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie). Dit onderzoek gebeurt met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang waaraan een kleine videocamera en een lampje zijn vastgemaakt. De arts brengt de endoscoop via de mond en slokdarm in de maag. De binnenkant van de maag kan zo goed bekeken worden.
Tijdens een gastroscopie kan de arts kleine hapjes weefstel (biopten) wegnemen. Dit wordt een biopsie genoemd. Deze biopten worden vervolgens in het laboratorium onderzocht. De bacterie kan daarnaast aangetoond worden door middel van een bloedonderzoek van de ontlasting of een ademtest.
Behandeling van een maagzweer
Een maagzweer die veroorzaakt wordt door de Helicobacter pylori bacterie wordt behandeld met twee verschillende antibiotica en een maagzuurremmer. De antibiotica zorgen ervoor dat de Helicobacter verdwijnt en de maagzuurremmer bevordert de genezing van de maagzweer. In de meeste gevallen is de Helicobacter pylori na deze medicijnenkuur verdwenen.
Soms is het nodig dat de arts je nog een aanvullende antibioticakuur voorschrijft. Als er geen infectie met de Helicobacter pylori wordt aangetoond, worden alleen maagzuurremmers voorgeschreven. Door het maagsap (tijdelijk) minder of niet zuur te maken, kan het gat in de slijmvlieslaag herstellen.
Dit kun je zelf doen bij een maagzweer
Tips en adviezen bij een maagzweer
We houden je graag op de hoogte
MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.
Colofon
Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds.
In samenwerking met:
Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL)
Dr. Kim van Boxtel, MDL-arts (gastroenterologist) Bravis ziekenhuis (NVMDL)
Sophie Gray, AIOSMDL, Rijnstate (NVMDL)
Laatst herzien:
oktober 2023