Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) hebben vaak buikpijn en problemen met de stoelgang.
Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?
Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) hebben vaak buikpijn en problemen met de stoelgang. Het is een chronische aandoening, zonder dat er zichtbare afwijkingen in de darm zijn te zien. PDS komt veel voor. Naar schatting heeft 5 tot 10 procent van de Nederlanders er last van. De klachten zijn heel vervelend. Veel mensen met PDS schamen zich ervoor of vinden het moeilijk om over hun probleem te praten. PDS is van persoon tot persoon verschillend. Soms heeft iemand lichte problemen, bij anderen zijn de klachten ernstig. De oorzaak van PDS is niet precies bekend. Wel is de kennis over oorzaken en het ontstaan van PDS de laatste jaren toegenomen.
Feiten en cijfers over PDS
- 5 tot 10% van de Nederlanders heeft PDS.
- Veel mensen hebben PDS, zonder dat de huisarts hiervan op de hoogte is of zonder dat ze het zelf weten.
- Bij ruim 60% van de mensen met PDS zijn de zenuwen extra gevoelig.
- PDS komt vaker voor bij vrouwen (70%) dan bij mannen (30%)
Oorzaken van PDS
De oorzaak van PDS is niet precies bekend. Waarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol. Wel is de kennis over oorzaken en het ontstaan van PDS de laatste jaren toegenomen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat PDS te maken heeft met de samenwerking tussen de hersenen en de darmen. Onze hersenen en darmen staan voortdurend met elkaar in verbinding. De communicatie tussen hersenen en darmen verloopt via ons zenuwstelsel. We kunnen dit niet bewust zelf sturen of beïnvloeden. Het zenuwstelsel geeft voortdurend signalen van onze darm door naar onze hersenen en andersom. Hierdoor ervaren we bijvoorbeeld honger, misselijkheid, braken, aandrang voor ontlasting, maar ook buikpijn, diarree en verstopping. Bij PDS maakt de darm te veel of juist te weinig bewegingen. Hierdoor kunnen diarree of juist verstopping ontstaan.
PDS werd lange tijd gezien als een psychische aandoening. Het zou tussen de oren zitten. Dat kwam mede doordat er geen duidelijke lichamelijke oorzaak kon worden gevonden. Tegenwoordig is het duidelijk dat PDS geen psychische oorzaak heeft. Wel kunnen stress en angst, PDS-klachten verergeren of uitlokken.
Klachten bij PDS
De klachten bij PDS verschillen vaak per persoon en van dag tot dag. Sommige hebben continu klachten, terwijl andere een tijd geen last hebben. De ernst van de klachten varieert ook. Je kan last hebben van diarree, verstopping, of een combinatie van beide. Buikpijn is een veelvoorkomende klacht. Bepaalde voedingsmiddelen en stress kunnen de klachten verergeren.
De meest voorkomende klachten bij PDS zijn:
- Buikpijn
- Buikkrampen
- Problemen met de stoelgang
- Diarree en/of verstopping
- Opgezette buik en/of opgeblazen gevoel
Hoe weet je of je mogelijk PDS hebt?
Om de diagnose PDS te krijgen, moet je tenminste twee van de volgende klachten hebben:
Klachten die niet bij PDS horen
Klachten zoals bloed bij de ontlasting, onverklaarbaar gewichtsverlies of koorts horen niet bij PDS. Ga met deze klachten direct naar huisarts. Ook als de klachten ontstaan op latere leeftijd (boven de 50 jaar) of als de stoelgang plotseling verandert, is het aan te raden om naar de huisarts te gaan.
PDS test
Het MDL Fonds heeft in samenwerking met de PDSB en mdl-artsen een zelftest gemaakt op basis van deze criteria. Als uit de test blijkt dat je PDS hebt, dan kun je de uitslag printen en meenemen naar de huisarts. Soms weet een huisarts niet zeker of er sprake is van PDS. Een verder inwendig onderzoek in het ziekenhuis kan dan duidelijkheid geven.
Diagnose van PDS
Om te bepalen of je PDS hebt, stelt je huisarts vragen over je klachten en onderzoekt je buik. Soms is ook nog onderzoek van bloed of ontlasting nodig om de diagnose te stellen. Je huisarts verwijst je dan door naar een specialist in het ziekenhuis. Dit is om andere aandoeningen uit te sluiten. Op basis van de Rome IV-criteria wordt de diagnose gesteld. En als er geen duidelijke lichamelijke oorzaak voor de klachten is.
Diagnose op basis van Rome-IV-criteria
- De diagnose PDS wordt alleen gesteld als er geen structurele of biochemische verklaring voor de klachten is te vinden
- De klachten moeten in ieder geval al langer dan zes maanden bestaan
- De patiënt moet gemiddeld minstens één dag per week in de afgelopen drie maanden buikpijn hebben gehad
- En de patiënt moet tenminste twee van de volgende drie klachten hebben:
- De buikpijn is gerelateerd aan de ontlasting
- Een verandering van de frequentie van de stoelgang: diarree of verstopping
- De vorm van de ontlasting is veranderd: te hard of te waterig
PDS-klachten lijken soms op klachten van andere MDL-ziekten, zoals chronische darmontstekingsziekten, coeliakie en darmkanker. Daarom is het goed om naar je huisarts te gaan voor het stellen van een juiste diagnose.
Bij het vermoeden van PDS kan de huisarts verschillende onderzoeken doen. Welke onderzoeken dit zijn is afhankelijke van de klachten die je hebt. Mogelijke onderzoeken:
Behandeling van PDS
Er zijn verschillende behandelingen voor PDS. Wat voor de ene persoon werkt, heeft bij de ander geen effect. Je moet dus, samen met je arts of diëtist, op zoek naar een aanpak die voor jou werkt. De basis van de behandeling is altijd de combinatie van anders eten, gezond leven en minder stress. Daarnaast kunnen ook supplementen, medicijnen of andere therapieën helpen. Helaas worden de meeste mensen met PDS niet volledig klachtenvrij met een behandeling. Zij ervaren vaak wel een duidelijke vermindering van klachten.
Medicijnen bij PDS
Bepaalde medicijnen kunnen de klachten bij PDS verminderen. Hierbij gaat het om medicijnen die gericht zijn op een verbetering van het ontlastingspatroon en soms ook op pijnbestrijding of een combinatie hiervan.
Andere middelen bij PDS
Naast medicijnen zijn er andere middelen die een positief effect kunnen hebben op de klachten bij PDS. Op basis van ervaringen blijkt dat sommige mensen met PDS baat hierbij hebben. Je kunt met je arts overleggen of je een middel kunt uitproberen. Voor ervaringen kan je contact opnemen met de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie.
Therapieën bij PDS
Veel mensen met PDS ervaren dat spanning en stress een duidelijke invloed heeft op hun klachten. De buikklachten zijn dan een signaal van het lichaam dat er overbelasting is, net zoals hoofdpijn dat kan zijn. Het verminderen van stress of beter met stress om leren gaan is vaak effectiever dan andere behandelingen en zal de kwaliteit van leven verbeteren.
Voeding bij PDS
Voeding speelt een grote rol bij PDS. Vrijwel alle patiënten geven aan dat voeding van invloed is op hun klachten en dat bepaalde voedingsmiddelen klachten kunnen verergeren en andere deze juist weer kunnen verminderen. Bij PDS ontstaan de klachten vaak doordat de darmen overgevoelig zijn en hierdoor sneller reageren op bepaalde voedingsmiddelen.
Ongeveer 75% van de mensen met PDS-klachten geeft aan baat te hebben bij een verandering of aanpassing in het dieet. Zo helpt het bij sommigen om bijvoorbeeld meer vezels en vocht toe te voegen aan de voeding. Terwijl bij anderen vezels juist meer klachten geven zoals een opgeblazen gevoel en pijn. Veranderingen in de voeding hebben niet altijd bij iedereen meteen effect. Het kan soms wel enkele weken duren voordat een effect merkbaar is. Ook kunnen sommige klachten de eerste dagen juist wat verergeren maar daarna wel verminderen, bijvoorbeeld wanneer je ineens veel meer vezels gaat eten. Je darmen zijn dan nog niet gewend aan de hoeveelheid vezels en hebben even tijd nodig om daaraan te wennen. Het is dan ook aan te raden om de hoeveelheid vezels rustig op te bouwen.
Welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken is heel wisselend per persoon. Om erachter te komen welke voeding bij jou klachten geeft, kun je het FODMAP-dieet doen onder begeleiding van een diëtist (zie hieronder). Ook kun je een voedingsdagboek bijhouden.
Andere behandelmethoden bij PDS
Er bestaan behandelmethoden die wellicht wat minder bekend of minder algemeen zijn. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat ze effectief zijn. Deze methoden berusten vaak op ervaring en traditie. Enkele voorbeelden hiervan zijn acupunctuur, yoga, orthomoleculaire therapie en osteopathie.
Sommige mensen met PDS kunnen hier baat bij hebben. Je kunt bespreken met je huisarts of je een dergelijke behandelmethode kunt proberen.
Keuzehulp PDS
Heb je PDS en wil je graag weten welke behandelingen er mogelijk zijn? Onze Keuzehulp PDS helpt je om inzicht te krijgen in wat voor jou belangrijk is bij het kiezen van een behandeling. Deze kun je samen met je (huis)arts invullen.
Leven met PDS
PDS kan je dagelijks leven beïnvloeden. Hoewel de klachten per persoon kunnen verschillen, zijn er situaties waar veel mensen met PDS tegen aan lopen, zoals op werk of met sporten.
Dit kun je zelf doen bij PDS
Voeding speelt een belangrijke rol bij PDS. Vrijwel alle patiënten geven aan dat voeding van invloed is op hun klachten en dat bepaalde voedingsmiddelen klachten kunnen verergeren en andere deze juist weer kunnen verminderen. Ook andere leefstijlfactoren kunnen invloed hebben op je klachten. Pas waar nodig je leefstijl aan op wat het beste bij jou werkt. Hieronder geven we een aantal tips en adviezen op het gebied van voeding en leefstijl die klachten bij PDS kunnen verminderen. Dit zijn algemene tips en hoeven niet voor iedereen met PDS te werken.
Voedingstips
- Eet gezond, gevarieerd en vezelrijk
- Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Verstopping en diarree kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Dagelijks heb je 30 tot 40 gram vezels nodig. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. Door het gebruik van extra vezels kun je in het begin last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Deze klachten zullen minder worden als je darm gewend is aan de verandering. Het advies is om het rustig op te bouwen. Weten hoe je verzelrijk kunt eten? Lees hier alles over vezels.
- Eet regelmatig met 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes
- Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel
- Zoals kant-en-klaarmaaltijden, pakjes soep en sauzen en andere verpakte voedingsmiddelen.
- Eet zo min mogelijk producten met zoetstoffen.
- Deze kunnen klachten verergeren
- Drink voldoende
- Voor een goede darmwerking is het belangrijk om dagelijks anderhalf tot twee liter vocht te drinken. Vermijd alcohol, koffie en zwarte thee. Alcohol kan de darmwand beschadigen en cafeïne de darmen prikkelen.
- Beweging
- Zorg voor voldoende beweging. Beweging is belangrijk voor de darmwerking en een goede spijsvertering. Ook kun je verstopping hierdoor voorkomen.
- Niet roken
- Stop met roken. Roken prikkelt de darmen. Daarnaast is het voor je algehele gezondheid verstandig om niet te roken.
- Gezond toiletgedrag
- Ga naar het toilet als je aandrang voelt. Door de poep op te houden, wordt deze verder ingedikt. Hierdoor kan verstopping ontstaan. Neem rustig de tijd.
- Gezonde zithouding
- Een juiste zithouding op het toilet is belangrijk voor een goede stoelgang. Met behulp van een voetenbankje creëer je gemakkelijk een goede zithouding. Doordat je de knieën optrekt en iets voorovergebogen zit, zit je gehurkt en ontspant de kringspier zich volledig. Hierdoor zal het poepen makkelijker gaan.
Veelgestelde vragen over PDS
Hier vind je de meeste gestelde vragen over PDS. Wij kunnen geen persoonlijke medische vragen geven en hebben geen artsen in dienst. Voor specifieke vragen is het advies om contact op te nemen met je (huis)arts.
Dit doet MDL Fonds tegen PDS
PDS is één van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Het ziekteverzuim van PDS is hoger dan griep. Patiënten kampen met onzekerheid, stress en moeten vaak lang zoeken naar de behandeling die het beste bij hen past. Wij werken nauw samen met patiëntenorganisatie PDSB en beroepsvereniging NVMDL aan betere zorg voor PDS-patiënten en doen onderzoek naar deze MDL-ziekte.
Mijn droom? Voor elke PDS-patiënt inschatten welke individuele adviezen het beste werken
Kenniscentrum PDS
Om de zorg voor PDS-patiënten verder te verbeteren is in enkele ziekenhuizen, als onderdeel van de afdeling Maag-, Darm-, Leverziekten, het kenniscentrum PDS opgezet. Hierin werken artsen, diëtisten, psychologen en/of hypnotherapeuten nauw samen met huisartsen uit de regio.
Patiëntenorganisatie
De PDSB is de patiëntenorganisatie die als doel heeft om mensen met PDS te steunen in het leven met de ziekte. Belangrijke activiteiten van de PDSB zijn:
- Voorlichting
- Lotgenotencontact
- Belangenbehartiging van patiënten
De PDSB heeft hiervoor verschillende communicatiemiddelen, zoals de PDS-infolijn, de website, social media, het organisatieblad Prikkels en regionale en landelijke bijeenkomsten.
Informatie voor partner en naasten van iemand met PDS
Ook als partner of naaste van iemand met PDS heb je te maken met de gevolgen van PDS. Dit kunnen praktische gevolgen zijn. Misschien zijn er dingen die je niet meer samen kunt doen of je moet bepaalde taken overnemen. Ook kunnen er emotionele gevolgen zijn. Je leeft mee en vindt het moeilijk om te zien als je partner pijn ervaart of niet deel kan nemen aan sommige activiteiten. Als je en/of je partner problemen ervaren door PDS is het goed om hulp te zoeken. Je kunt hiervoor terecht bij de huisarts, die kan je eventueel doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog. Je kunt voor informatie en advies ook terecht bij de PDSB.
Colofon
Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds.
In samenwerking met:
Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL)
Prof. Dr. D. Keszthelyi, Hoofd afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten / Maag-, Darm- en Leverarts – MUMC
Prof. dr. J. Penders Hoofd investigator van de Microbioom onderzoeksgroep van de afdeling Medische Microbiologie, Infectieziekten en Infectiepreventie – MUMC
J. Chan – Researcher Phd Candidaat – Medische microbiologie - onderzoeksgroep van de afdeling Medische Microbiologie, Infectieziekten en Infectiepreventie – MUMC
Laatst herzien:
December 2024