Alles over noten, pitten en zaden

Noten, pitten en zaden en pitten zijn voedzame en vezelrijke plantaardige producten. Ze zijn rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwit, gezonde vetten en vezels. Voorbeelden zijn hazelnoten, walnoten, pecannoten, chiazaad, lijnzaad, zonnebloempitten en pijnboompitten. Pindaās zijn officieel geen noten, maar worden wel tot deze groep gerekend.
Hoeveel per dag?
Het advies voor volwassenen is om elke dag een handje ongezouten noten (25 gram) te eten. Alle soorten ongezouten noten en pinda's zijn goed. Varieer dus volop! Het advies is ongezouten omdat de gemiddelde Nederlander al veel te veel zout eet. In plaats van noten kun je ook kiezen voor pitten en zaden. Variatie is ook hier weer goed.
Tip!
Voor jonge kinderen (onder de vier jaar) zijn losse noten nog niet veilig vanwege de kans op verslikken. Notenpasta op brood is dan een prima alternatief, het liefst zonder toegevoegd zout en suiker.Ā Wist je dat je heel eenvoudig zelf je notenspread kunt maken? Bekijk hetĀ recept voor notenspread.
Hoe gezond zijn noten en zaden?
Noten en zaden zitten vol goede voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan gezonde vetten, eiwitten, vitamines (vooral B1, B6 en E) en mineralen (vooral calcium, ijzer, magnesium en kalium). En niet te vergeten: ze zijn rijk aan vezels, zo belangrijk voor een gezonde buik. Noten, pitten en zaden zijn hierdoor de perfecte snack.
Tips om meer noten te eten
Overtuigd door de gezonde eigenschappen van noten? Dit zijn de beste tips om ze dagelijks te eten:
Let op!
Noten bevatten gemiddeld 160 kcal per handje. Dat is best veel. Denk dus niet: hoe meer hoe beter, maar houd het bij een handje per dag.
Zijn noten, pitten en zaden een duurzame keuze?
Over het algemeen zijn noten en zaden als een redelijke duurzame keuze. Het afhankelijk hoe het product is gemaakt. Sommige noten, zoals amandelen hebben bijvoorbeeld veel water nodig. Ook komen ze vaak uit verre landen. Het kiezen van lokale en seizoensgebonden opties kan helpen een duurzamere keuze te maken.