Knolselderij stamppot
Oer-Hollandse andijviestamppot. Een heerlijk winters gerecht. Maar wist je dat je, door een aantal kleine aanpassingen te doen, dubbel zo veel vezels binnenkrijgt? Zo kan je van de klassieke stamppot het vezelgehalte verhogen van 5 naar 12 gram vezels per portie.
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Aantal personen: 2 personen
- Vegetarisch - veganistisch - glutenvrij - kan lactosevrij - kan FODMAP-arm*
Ingrediƫnten
- 300 g kruimige aardappels
- 300 g knolselderij
- scheutje (plantaardige) melk
- 250 g rauwe andijvie
- nootmuskaat
- peper
- 60 g walnoten
Bereiding
- Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Snijd ook de knolselderij in blokjes. Doe de aardappelen en knolselderij in een pan kokend water en laat 15 minuten koken.
- Hak ondertussen de walnoten grof.
- Pureer de aardappelen en knolselderij samen met een scheutje melk en de boter tot een romig geheel.
- Meng 250 grauwe andijvie door het mengsel.
- Breng op smaak met nootmuskaat en eventueel peper.
- Schep de puree op twee borden en garneer af me de walnoten.
Recept aanpassen?
- Lactosevrij: vervang de melk door lactosevrije, plantaardige of rijstmelk.
- FODMAP-arm: verminder de hoeveelheid knolselderij naar 75 gram per persoon en voeg meer rauwe andijvie toe als je niet goed tegen knolselderij kan. Gebruik lactosevrij melk, als je daar niet goed tegen kan.
FODMAP
Dit recept is samengesteld met ingrediƫnten die meestal laag zijn in FODMAPs en mogelijk beter verdragen worden door mensen met een gevoelige buik of PDS. Echter, dit verschilt per persoon. Kijk dus goed in de ingrediƫntenlijst welke producten jij wel of niet kan verdragen
Vezels
Dit recept telt al gauwĀ 13,3 gram vezels. Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels. Aan de slag met vezelrijk eten? Leer hierĀ alles over vezels.