Vertraagde maagontlediging
Een vertraagde maagontlediging is het gevolg van een storing in de bewegingen van de maag.
Wat is een vertraagde maagontlediging?
Een vertraagde maagontlediging is het gevolg van een storing in de bewegingen van de maag. De maagspier trekt te weinig of te onregelmatig samen. Voedsel blijft hierdoor langer dan normaal in de maag omdat de maag niet regelmatig geleegd wordt.
Oorzaken van een vertraagde maagontlediging
Klachten bij een vertraagde maagontlediging
Misselijkheid en soms braken na de maaltijd zijn veelvoorkomende klachten bij een vertraagde maagontlediging. Bij een ernstig vertraagde maagontlediging wordt het braaksel meestal met grote kracht uitgestoten. Ook gaat het dan vaak om grote hoeveelheden braaksel ineens.
Daarnaast kan je last hebben van de volgende klachten:
- Een drukkend gevoel op de maag
- Een sterk uitgezette maag
- Een opgeblazen gevoel
- Opboeren en/of oprispingen
- Snel een vol gevoel hebben (snelle verzadiging)
- Brandend maagzuur
Diagnose van een vertraagde maagontlediging
Een vertraagde maagontlediging wordt meestal vastgesteld met één van onderstaande onderzoeken:
Gastroscopie
Omdat de verstoorde signalen tussen maag en hersenen niet zichtbaar te maken zijn, is het niet nodig om een gastroscopie te ondergaan. Bij een gastroscopie wordt dan niets afwijkends gevonden. Een gastroscopie wordt door velen als vervelend ervaren, met een heel klein risico op schade aan je maag of slokdarm. Het kan dus beter niet uitgevoerd worden als het niet echt noodzakelijk is. Als je vragen hebt over je eigen situatie, bespreek dit dan met je behandelend arts.
Behandeling van een vertraagde maagontlediging
Dit kun je zelf doen bij een vertraagde maagontlediging
Bij vertraagde maaglediging wordt de voeding te langzaam gekneed, onvoldoende vermengd met maagsap en niet goed voortbewogen richting de twaalfvingerige darm. Daarnaast is bekend dat de maag meer tijd nodig heeft om vette maaltijden te ‘verwerken’. Om klachten te verminderen is het dus in ieder geval belangrijk om vette voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden. Andere tips zijn:
- Verdeel maaltijden over de dag: Gebruik liever meerdere kleine maaltijden (6 tot 7 kleine maaltijden) in plaats van drie grote maaltijden per dag.
- Eet rustig. Neem de tijd voor je maaltijd en kauw goed.
- Draag geen strak zittende kleding.
- Blijf rechtop na het eten: Ga niet direct liggen na het eten. Blijf minimaal 30 minuten rechtop zitten of maak een rustige wandeling.
- Kies voor zachtgekookte groenten, in plaats van rauwe groenten.
- Kies voor magere producten. Gebruik halfvolle magere melkproducten, mager vlees, 20+ of 30+ kaas. Vermijd gefrituurde gerechten, rauwkost, noten en muesli.
- Let op vezelrijke producten. Vermijd grove volkorenproducten, muesli, citrusfruit, druiven, verse ananas, champignons, grove rauwkost, koolsoorten, prei, ui, paprika, noten, pinda’s, noten, muesli en peulvruchten.
- Vermijd sterk gekruid voedsel. Sterk gekruide maaltijden kunnen de maag irriteren.
- Vermijd grote hoeveelheden gasvormende producten, zoals koolsoorten, paprika, ui, knoflook, prei, noten en rauwkost.
- Vermijd rood, taai en draderig vlees. Kies in plaats daarvan voor mager zacht vlees (zoals kip of kalkoen), tofu of vis.
- Vermijd (krokante) korstjes.
- Sommige voedingsmiddelen hebben (bijna) geen effect op de maagontlediging maar kunnen wel klachten geven. Voorbeelden zijn koffie, koolzuurhoudende dranken, alcoholische dranken, kruiden en specerijen.
- Vaste voedingsmiddelen blijven langer in de maag dan vloeibare voedingsmiddelen. Als klachten toenemen met vaste voedingsmiddelen, vervang deze dan geheel of gedeeltelijk door vloeibare voedingsmiddelen.
- Bij diabetes, te hoge bloedglucosewaarde (hyperglycemie) vertraagt de maaglediging. Streef naar goede bloedglucosewaarden, raadpleeg hierbij je arts of diëtist.
- Voorkom verstopping. Verstopping kan maagklachten verergeren. Vezels helpen bij zachte ontlasting, overleg met je arts of diëtist of je meer of minder vezels moet eten. Bij aanhoudende verstopping kan je in overleg met je arts een laxeermiddel krijgen.
- Ook al heb je minder trek, probeer regelmatig en gezond te eten. Bij gebrek aan eetlust, probeer niet tijdens het eten, te drinken. Dit kan de sneller een vol gevoel geven.
- Drink genoeg water gedurende de dag.
- Verplaats de warme maaltijd: Als de warme maaltijd ’s avonds meer klachten geeft, eet deze dan ’s middags.
Schakel een diëtist in
Een diëtist helpt je om je klachten beter in beeld te brengen en een gezond en volwaardig voedingspatroon samen te stellen. Vraag via je behandeld arts een verwijzing naar een diëtist. Of vind een gespecialiseerd diëtist via deze link.
Patiëntenorganisatie
Gastrostars is de patiëntenorganisatie voor iedereen met een maagverlamming en andere bijkomende lichamelijke aandoeningen zoals een vertraagde of slecht werkende darmfunctie. Ook is er een besloten Facebookgroep voor lotgenotencontact: lotgenotencontact Gastroparese & Darmfalen. Hier kan je terecht voor lotgenotencontact en informatie op het gebied van gastroparese en darmfalen.
We houden je graag op de hoogte
MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.
Colofon
Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds.
In samenwerking met:
Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL)
Prof. Dr. D. Keszthelyi, MDL-arts, gespecialiseerd in motiliteitsstoornissen en functionele aandoeningen, Maastricht UMC+
drs. A. Oberndorff, MDL-arts, gespecialiseerd in functionele maag- en darmaandoeningen, Bergman Clinics in Bilthoven
Laatst herzien:
Oktober 2024