Zalm met knolselderijpuree en gegrilde groenten is een vezelrijke en luxe twist op een klassieker. Perfect voor de feestdagen of gewoon als je zin hebt in iets bijzonders!
- Bereidingstijd: ca. 30 minuten
- Aantal personen: 4 personen
- Glutenvrij - lactosevrij - kan FODMAP-arm*
Benodigdheden
- hakmolen
- pureestamper
Ingrediƫnten
- 1 knolselderij van ca. 800 g
- 200 g broccoliroosjes
- 200 g sugar snaps of sperzieboontjes, schoongemaakt
- handje rauwe gemengde noten
- 1 teentje knoflook
- 2 el verse peterselie
- 4 zalmmoten van ca. 150 g per stuk
- zout
- vers gemalen peper
- klont boter
- 1 citroen, in parten
- Extra: hakmolentje, pureestamper
Bereiding
- Maak de knolselderij schoon en snijd in gelijke stukken. Vul een pan met water en de knolselderijstukken en breng aan de kook. Kook tot de stukken gaar zijn en giet af.
- Kook intussen de overige groenten beetgaar en giet af.
- Hak in een hakmolentje noten, knoflook en peterselie fijn.
- Wrijf de zalmmoten in met peper en bedek de bovenkant met een laagje notenkruim.
- Verhit olijfolie in een koekenpan met anti aanbak laag en bak de zalm eerst met de notenkruimlaag naar beneden bruin en krokant.
- Keer om en bak nog even op laag vuur. De zalm mag nog wat rosƩ zijn van binnen. Neem de zalmmoten uit de pan.
- Wentel de groenten nog even door de aanhangsels in de koekenpan.
- Stamp de knolselderij tot een puree. Voeg indien gewenst, nog een klontje boter toe en breng op smaak met versgemalen peper.
- Snijd de citroen in parten. Serveer de zalm met de knolselderijpuree, groene groenten en een partje citroen.
Recept aanpassen?
- FODMAP-arm: gebruik geen knoflook, cashewnoten en pistachenoten. Eventueel kan wel knoflookolie worden gebruikt als smaakmaker. De olie moet wel verhit worden.
FODMAP
Dit recept is samengesteld met ingrediƫnten die meestal laag zijn in FODMAPs en mogelijk beter verdragen worden door mensen met een gevoelige buik of PDS. Echter, dit verschilt per persoon. Kijk dus goed in de ingrediƫntenlijst welke producten jij wel of niet kan verdragen
Vezels
Dit gerecht telt 14 gram vezels per portie. Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels. Aan de slag met vezelrijk eten? Leer hier alles over vezels.