Benodigdheden
Zalm met knolselderijpuree en gegrilde groenten is een vezelrijke en luxe twist op een klassieker. Perfect voor de feestdagen of gewoon als je zin hebt in iets bijzonders!
Heb je speciale dieetwensen waar je rekening mee moet houden? Dan is het mogelijk dat je het recept iets moet aanpassen. Kijk onderaan het recept voor tips om het gerecht aan te passen aan jouw dieet.
Bereiding
- Maak de knolselderij schoon en snijd in gelijke stukken. Vul een pan met water en de knolselderijstukken en breng aan de kook. Kook tot de stukken gaar zijn en giet af.
- Kook intussen de overige groenten beetgaar en giet af.
- Hak in een hakmolentje noten, knoflook en peterselie fijn.
- Wrijf de zalmmoten in met peper en bedek de bovenkant met een laagje notenkruim.
- Verhit olijfolie in een koekenpan met anti aanbak laag en bak de zalm eerst met de notenkruimlaag naar beneden bruin en krokant.
- Keer om en bak nog even op laag vuur. De zalm mag nog wat rosé zijn van binnen. Neem de zalmmoten uit de pan.
- Wentel de groenten nog even door de aanhangsels in de koekenpan.
- Stamp de knolselderij tot een puree. Voeg indien gewenst, nog een klontje boter toe en breng op smaak met versgemalen peper.
- Snijd de citroen in parten. Serveer de zalm met de knolselderijpuree, groene groenten en een partje citroen.
Recept aanpassen?
Fodmap-arm
Gebruik geen knoflook, cashewnoten en pistachenoten. Eventueel kan wel knoflookolie worden gebruikt als smaakmaker. De olie moet wel verhit worden.FODMAP
Dit recept is samengesteld met ingrediënten die meestal laag zijn in FODMAPs en mogelijk beter verdragen worden door mensen met een gevoelige buik of PDS. Echter, dit verschilt per persoon. Kijk dus goed in de ingrediëntenlijst welke producten jij wel of niet kan verdragen.
Vezels
Dit gerecht telt 14 gram vezels per portie. Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels. Aan de slag met vezelrijk eten? Leer hier alles over vezels.