Steatose van de lever (leververvetting)

Bij steatose van de lever (voorheen leververvetting genoemd) is er een overmatige vorming van vetdruppels in levercellen.

Steatose van de lever (leververvetting)
Download de brochure

Wat is steatose van de lever (leververvetting)?

Bij steatose van de lever (voorheen leververvetting genoemd) is er een overmatige vorming van vetdruppels in levercellen. Dit gebeurt als er iets misgaat in de vetstofwisseling. De lever, die normaal vetten verwerkt, slaat steeds meer vet op. Met als gevolg dat de lever steeds verder vervet.

Steatose van de lever is wereldwijd de meest voorkomende aandoening aan de lever, ook in Nederland. Door een ongezonde voeding en leefstijl raakt de vetstofwisseling in het lichaam verstoord en hoopt vet zich op in de buikorganen, waaronder de lever. Ook verandert de stofwisseling van de lever, waardoor er meer vet in de levercellen terecht komt.

Een ongezonde leefstijl van overmatig eten en weinig bewegen is de meest voorkomende oorzaak van overgewicht. Zeker als het vetweefsel zich ophoopt rondom de buikorganen (de “zogenaamde appel-vorm”) heeft dit effect op de stofwisseling van het hele lichaam. Door deze verstoring slaat de lever in zijn cellen vetdruppels op, waardoor de hele lever vervet raakt.

Steatose van de lever kan (gedeeltelijk) herstellen als de oorzaak ervan wordt weggenomen. Als er niets wordt gedaan, zal de lever steeds meer vet opslaan. Dit kan bij één op de vijf mensen leiden tot een ontsteking van de lever (hepatitis). Zo’n ontsteking kan littekens in de lever veroorzaken (leverfibrose). In ernstige gevallen ontstaat levercirrose. Hierbij is de lever ernstig beschadigd en kan deze niet meer goed werken. Levercirrose kan levensbedreigend zijn. Soms is een levertransplantatie dan de enige oplossing.

De lever ligt rechtsboven in de buik, tegen het middenrif en onder de ribben. Het weegt ongeveer anderhalve kilo, bijna zo groot als een voetbal. De lever is een orgaan met veel verschillende functies. Zoals:

  • Het aanmaken van gal
  • Opslag van vitamines en mineralen
  • Het verwerken van eiwitten, koolhydraten en vetten
  • Onschadelijk maken van giftige stoffen zoals medicijnen of alcohol
  • Het regelen van de energiehuishouding.

De lever heeft een ruime reserve en kan zichzelf goed herstellen. Als een deel van de lever wordt verwijderd, kan het gezonde deel weer aangroeien. Dit is afhankelijk welk deel is verwijderd en hoe groot. Het achtergebleven deel van de lever moet wel gezond en groot genoeg zijn om zichzelf te herstellen.

Vanwege de grote reservecapaciteit van de lever geven leverziektes, zoals steatose van de lever, vaak pas in een laat stadium klachten en problemen. In een vroeg stadium heb je vaak nog geen klachten. Dit komt doordat het gezonde deel van de lever de verschillende functies goed genoeg kan uitvoeren.

Oorzaken van steatose van de lever (leververvetting)

De belangrijkste oorzaken van steatose van de lever (leververvetting) zijn:

Mensen met veel buikvet hebben meer kans op vet in de lever.

Mensen met diabetes type 2 hebben vaker steatose van de lever. Vooral als ze niet goed zijn ingesteld op medicijnen of bij te weinig bewegen en ongezond eten. Hun bloedsuikerwaarden zijn dan langere tijd te hoog en het teveel aan suikers wordt in de lever omgezet in vetten. Deze vetten komen in de levercellen terecht met vervetting van de lever als gevolg.

Het metabool syndroom komt voor bij mensen met (ernstig) overgewicht en obesitas. Doordat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline heeft dit verschillende effecten, zoals ook een verstoorde vetstofwisseling en daardoor meer kans op een vervette lever.
Het metabool syndroom is een combinatie van een:

  • Hoge bloeddruk
  • Hoog vetgehalte in het bloed: verhoogde triglyceriden (triglyceriden zijn vetdeeltjes in het bloed die voor energie zorgen)
  • Brede buikomvang (>102 cm bij mannen en >88 cm bij vrouwen)
  • Laag HDL-cholesterol (goed cholesterol)
  • Hoge bloedsuikerwaarden.

Langdurige veel alcohol drinken kan de lever beschadigen. Bij sommige mensen kan de lever gaan ontsteken, leverontsteking wordt ook hepatitis genoemd. De ontstoken levercellen werken minder goed waardoor de vetstapeling erger wordt en er een chronische ontsteking van de lever ontstaat. Wat kan leiden tot leverfibrose en uiteindelijk kan de lever er ernstig door beschadigen en ontstaat er levercirrose.

MASLD en MASH zijn ook één van de oorzaken van steatose van de lever. MASLD en MASH is vaak het gevolg van een ongezonde leefstijl met weinig beweging en ongezonde en te vette voeding.  Deze leverontsteking kan vervolgens weer leiden tot levercirrose en leverkanker.

Minder vaak voorkomende oorzaken zijn ondervoeding, medicijnen en andere ziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Of een zeldzame erfelijke uitscheidingsziekten van cholesterol en triglyceriden (familiaire hypobetalipoproteïnemie) en van de insulinegevoeligheid in het lichaam (lipodystrofie). Vraag je (huis)arts om advies als je medicijnen gebruikt die invloed kunnen hebben op de leverfunctie of deze kunnen verstoren.

Tijdens de zwangerschap verandert de stofwisseling van de moeder. Bijvoorbeeld het metabolisme van voedingstoffen, energiehomeostase en weefselgevoeligheid voor insuline. Dit kan de lever extra belasten.

Klachten bij steatose van de lever (leververvetting)

Steatose van de lever geeft meestal geen klachten en weten de meeste mensen niet dat zij het hebben. Soms kan je last hebben van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. In een vergevorderd stadium met cirrose kan er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid. Bij één de op vijf mensen met steatose van de lever ontstaat een ontsteking van de lever (hepatitis). Hierbij kunnen verschillende klachten voorkomen, waaronder chronische vermoeidheid, een algeheel ziektegevoel en soms jeuk.

Hoe weet ik of ik een steatose van de lever hebt?

Omdat steatose van de lever vaak geen klachten geeft, weet je daardoor niet altijd of je het hebt. Als je geen klachten hebt en geen risicofactoren zoals diabetes type II, overgewicht en/of een grotere buikomvang, is screening meestal niet nodig. Wel kan je bijvoorbeeld als je deze risicofactoren hebt, bij de huisarts navragen of je ook een levercheck kan krijgen. Een levercheck wordt gedaan door een bloedonderzoek. Hierdoor kunnen ze zien of je leverwaarden goed zijn. Daarnaast is het belangrijk om je lever gezond te houden door een gezonde leefstijl. Dit betekent gezond eten, voldoende bewegen en geen of slechts beperkte hoeveelheid alcohol drinken. Zo verklein je de kans op leverziekte.

Heb je vragen of maak je je zorgen over je levergezondheid? Neem dan contact op met je huisarts voor advies.

Diagnose van steatose van de lever (leververvetting)

Steatose van de lever wordt vaak bij toeval ontdekt bij een echo van de buik of door afwijkende bloedwaarden. Dit komt omdat het meestal geen klachten geeft. Als er wel klachten zijn die kunnen wijzen op steatose van de lever zal de huisarts lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek doen.

  • Lichamelijk onderzoek
    De lever kan iets vergroot of gevoelig zijn, maar dat hoeft niet.
  • Bloedonderzoek
    Soms zijn de leverwaarde iets verhoogd. Bij lichamelijk onderzoek kan de lever iets vergroot of gevoelig zijn, maar dit hoeft niet. Bij bloedonderzoek worden meestal licht verhoogde leverwaarden gevonden, maar ook dit hoeft niet.

Bij twijfel verwijst je huisarts je door naar het ziekenhuis voor meer onderzoek. Je arts bespreekt welke onderzoeken voor jou nodig zijn.

Met een echografie wordt de lever in beeld gebracht met behulp van geluidsgolven. Als meer dan 30 procent van de lever vervet is, kan je dat goed zien op de echografie.

Met een fibroscan meet je de mate van de vervette lever en de hoeveelheid littekenweefsel (fibrose). De arts plaatst een echokop op de buik en stuurt, met een klein duwtje in de huid geluidsgolven naar de lever. Vervolgens wordt gemeten hoe snel de geluidsgolven terugkomen. Op basis daarvan kan de arts bepalen hoe soepel de lever nog is. Een normale lever is heel soepel en week, een lever met veel littekenweefsel is stug. Als met een fibroscan beschadiging van de lever wordt vastgesteld, kan er aanvullend nog een leverbiopt worden uitgevoerd. Dit helpt de ernst van de schade preciezer vast te stellen en andere diagnoses uit te sluiten

Een leverpunctie is een onderzoek waarbij de arts, onder plaatselijke verdoving, een holle naald via de buikwand in de lever brengt. Hiermee wordt een klein stukje weefsel (biopt) van de lever genomen. Het biopt wordt onder de microscoop onderzocht. Dit laat zien hoe ernstig de lever is beschadigd.

Behandeling van steatose van de lever (leververvetting)

De behandeling van steatose van de lever begint met het vinden van de oorzaak. Je krijgt leefstijladviezen over gezonde voeding en bewegen. Samen met je arts bekijk je wel stappen nodig zijn om deze aan te pakken.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe medicijnen die wellicht in de nabije toekomst ingezet kunnen worden in de behandeling van steatose van de lever en bij het voorkomen van complicaties. Vraag je arts om meer informatie.

Steatose van de lever kan in de meeste gevallen omgekeerd worden door je leefstijl aan te passen. Dit kan door meer te bewegen, gezond te eten en te zorgen voor een gezond gewicht.

Als langdurig alcoholgebruik de oorzaak is van de vervette lever, is het advies om te stoppen met drinken van alcohol. Zelfs als de ontstekingen niet door alcohol worden veroorzaakt, is het advies om niet te drinken. Als de oorzaak wordt aangepakt, kan de vetstapeling afnemen of helemaal verdwijnen. Ook ontstekingen zullen afnemen. De lever kan hierdoor herstellen en het littekenweefsel wordt opgeruimd. Vraag zo nodig je (huis)arts om hulp hoe je dit kan aanpakken.

Als medicijnen de oorzaak zijn, dan kan je arts kijken naar een ander medicijnen dat minder vetstapeling veroorzaakt. Heb je diabetes? Dan is het belangrijk je medicijnen goed te gebruiken, gezond te eten en je bloedsuiker stabiel te houden.

Als de oorzaak van de vervette lever wordt aangepakt, neemt de vetstapeling meestal af of verdwijnt deze. Ontstekingen kunnen ook minder worden, waardoor de lever zich kan herstellen.

Dit kun je zelf doen bij steatose van de lever (leververvetting)

Tips en adviezen bij steatose van de lever (leververvetting)

Met een gezonde leefstijl zorg je ervoor dat de lever weer gezonder wordt. Deze adviezen zijn ook belangrijk als dit niet de oorzaak is van steatose van de lever.

  • Eet gezond en vezelrijk
    Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Dagelijks heb je 30 tot 40 gram vezels nodig. Vezels zitten in groenten, fruit, volkorengraanproducten zoals brood of pasta, maar ook in peulvruchten, aardappelen en noten en zaden. Beperkt daarnaast het aantal verzadigde vetten, zoals snacks, en koek en snoep. Vermijd toegevoegde suikers en frisdranken en kies voor magere eiwitten, zoals kip, vis, peulvruchten of zuivel. Door meer vezels te eten kan je in het begin last krijgen van een opgeblazen gevoel. Bouw het daarom rustig op. Deze klachten verdwijnen snel weer als je darmen gewend is aan de verandering. Weten hoe je vezelrijk kan eten? Lees hier alles over vezels.
  • Drink voldoende
    Als je veel vezels eet, heb je ook voldoende vocht nodig. Drink 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Drink liever geen frisdranken. Je kan het beste kiezen voor water, thee, koffie of zuivel. Waarvan de helft van je vochtinname van water komt.
  • Zorg voor een gezond gewicht
    Een gezond gewicht verlaagt de vetstapeling in de lever. Probeer geleidelijk af te vallen door gezond te eten en meer te bewegen. Doe dit liever niet met crashdiëten. Zoek naar een gezond eetpatroon wat bij jou past. Heb je hierbij hulp nodig? Vraag dan om een verwijzing naar een diëtist.
  • Drink geen alcohol
    Alcohol belast je lever. Ook kleine hoeveelheden zijn niet goed voor je spijsverteringsorganen. Heb je moeite met stoppen of verminderen? Vraag dan hulp bij je huisarts.
  • Zorg voor voldoende beweging
    Bewegen is belangrijk voor een goede conditie en helpt om je lever gezond te maken. Probeer iedere dag minimaal 30 minuten te bewegen, zoals wandelen, fietsen of sporten. Zoek iets wat bij je past en waar je plezier uit haalt. En kijk hoe je door de dag heen meer kan bewegen, pak de trap in plaats van de lift of roltrap bijvoorbeeld.

Patiëntenvereniging

De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) is een actieve patiëntenorganisatie voor iedereen die met een leverziekte te maken heeft: patiënten, familieleden, zorgverleners en andere betrokkenen. De vereniging verzorgt informatiemateriaal, geeft voorlichting, maakt het delen van ervaringen mogelijk en speelt een belangrijke rol in de belangenbehartiging van leverpatiënten.

Dit doet MDL Fonds voor steatose van de lever (leververvetting)

Van levensbedreigend tot levenslang, er zijn vier miljoen Nederlanders die jaarlijks een arts bezoeken met een ziekte of klacht aan de maag, darm, lever, slokdarm, galblaas of alvleesklier. We noemen dat in een verzamelnaam MDL-ziekten. MDL Fonds is er voor hen en werkt aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten. En aan het voorgoed voorkomen en genezen van deze ziekten in Nederland.

Wij zetten ons in om levercirrose en leververvetting te voorkomen en te bestrijden. Dit doen wij onder andere door middel van voorlichting, vroege opsporing en het verbeteren van het diagnosetraject.

We kunnen een agressieve vorm van leververvetting alleen vaststellen door een stukje van de lever weg te nemen. Dat is een pijnlijke en dure ingreep. Straks moet dat kunnen door alleen wat bloed of ontlasting te analyseren.
Saskia van Mil over haar onderzoek

Doe de levercheck op Leverstijl.nl

Leverstijl is een initiatief van MDL Fonds waar je video's en tips vindt om goed voor je lever te zorgen. Want een gezonde lever betekent een gezonder leven.

We houden je graag op de hoogte

MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.

Kies frequentie
Kies bedrag
Al 3 donateurs steunden vandaag een gezonde buik voor iedereen.

Colofon

Deze informatie is geschreven door MDL Fonds.

In samenwerking met:
Dr. M.E. Tushuizen, hepatoloog/MDL-arts Leiden UMC
Dr. A.G. Holleboom, internist-endocrinoloog en vasculaire geneeskunde, Amsterdam UMC
prof. dr. K. F. J. van de Graaf – Hoogleraar - Gastroenterologie Endocrinologie Metabolisme en Tytgat Instituut voor Lever- en Darmonderzoek - Amsterdam UMC
dr. Wietse in het Panhuis – Post-doc - Gastroenterologie Endocrinologie Metabolisme en Tytgat Instituut voor Lever- en Darmonderzoek – Amsterdam UMC

Laatst herzien:
Februari 2025

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks nieuws en info over een gezonde buik.

Wil je goed voor je buik zorgen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief. Dan krijg je veel gezonde tips, lekkere recepten, mooie interviews en het laatste nieuws over MDL-ziekten en MDL Fonds.
Je ontvangt maximaal twee nieuwsbrieven per maand en afmelden kan al met ƩƩn klik. Lees je voortaan mee?
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
JJJJ dash MM dash DD