Maagkanker
Bij maagkanker is er een kwaadaardige tumor in de maag ontstaan. Maagkanker wordt ook wel een maagcarcinoom genoemd.
Wat is maagkanker?
Bij maagkanker is er een kwaadaardige tumor in de maag ontstaan. Maagkanker wordt ook wel een maagcarcinoom genoemd. Carcinoom is een ander woord voor kwaadaardige tumor of kanker.
Er bestaan verschillende soorten maagkanker. Dit is afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor is ontstaan. De meest voorkomende vorm is het adenocarcinoom. Dit is een tumor die ontstaat uit de kliercellen van het maagslijmvlies. Andere soorten tumoren in de maag zijn zeldzaam (slechts vijf procent van het totaal). Voorbeelden hiervan zijn lymfomen, sarcomen en neuro-endocriene tumoren.
De tumor in de maag kan steeds groter worden en door de maagwand heen groeien. Ook kunnen er cellen losraken van de tumor. Via de bloedbaan of het lymfestelsel verspreiden deze cellen zich verder door het lichaam. Losgeraakte cellen van een tumor uit de maag, kunnen zich zo nestelen in bijvoorbeeld de lever, het buikvlies of de longen. Daar kunnen ze uitgroeien tot nieuwe tumoren, ook wel uitzaaiingen of metastasen genoemd.
Oorzaken van maagkanker
De precieze oorzaak van maagkanker is onduidelijk. Een maagtumor kan ontstaan uit een poliep in de maag. Maar maagkanker kan ook een gevolg zijn van een chronische ontsteking van het maagslijmvlies.
Risicofactoren maagkanker
Veel mensen krijgen maagkanker zonder aanwijsbare reden. Er zijn een aantal risicofactoren bekend die de kans op maagkanker kunnen vergroten.
Erfelijke maagkanker
Bij ongeveer vijf procent van alle gevallen van maagkanker speelt erfelijkheid een rol. Bij deze mensen komt maagkanker vaak op jonge leeftijd voor, dat wil zeggen voor het 40e levensjaar. Er zijn enkele zeldzame erfelijke aandoeningen die voor verschillende tumoren in het lichaam kunnen zorgen, waaronder tumoren in de maag. Voorbeelden hiervan zijn het Lynch-syndroom, Peutz-Jeghers Syndroom en Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP). Ook zijn er families met erfelijke aanleg voor maagkanker, waarbij geen andere tumoren optreden.
Kanker in de maag maar geen maagkanker
Het kan zijn dat er een kwaadaardige tumor in de maag zit, maar dat het geen maagkanker is. De tumor in de maag is bijvoorbeeld een uitzaaiing van kanker elders in het lichaam of is ontstaan als ‘onderdeel van’ een ziektebeeld.
Andere zeldzame vormen van een tumor in de maag die geen maagkanker zijn:
Klachten van maagkanker
Het begin stadium van maagkanker geeft het meestal weinig of geen klachten. Wel kunnen klachten als een verminderde eetlust, onverklaarbaar gewichtsverlies, misselijkheid of pijn in de bovenbuik en/of borstbeen te maken hebben met maagkanker.
De alarmsignalen van maagkanker
Het is belangrijk om alert te zijn de alarmsignalen. Klachten die bij maagkanker kunnen voorkomen zijn;
- Verminderde eetlust en een afkeur voor voedsel met een sterke geur, zoals koffie, gebraden vlees en bepaalde kruiden
- Onverklaarbaar gewichtsverlies.
- Snel een vol gevoel hebben na het eten of het idee hebben dat het voedsel niet wil zakken
- Pijn in de bovenbuik en/of in de buurt van het borstbeen.
- Misselijkheid
- Regelmatig overgeven of het braken van (kleine beetjes) bloed.
- Brandend maagzuur en oprispingen.
- Duizeligheid en vermoeidheid door bloedarmoede.
Bloedarmoede ontstaat door langdurig bloedverlies uit de maag. - Zwarte ontlasting.
Soms is bloedverlies uit de maag te herkennen aan een pikzwarte, teerachtige ontlasting.
Let op
Als je last hebt van één of meerdere van deze klachten betekent dat niet meteen dat er sprake is van maagkanker. De klachten kunnen ook komen door andere aandoeningen van de maag of slokdarm.
Wanneer naar de huisarts?
Als je klachten hebt die op maagkanker kunnen wijzen en de klachten niet binnen enkele weken overgaan, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ga in elk geval naar de huisarts als je meerdere dagen zwarte ontlasting hebt. De huisarts luistert naar de klachten en zal je lichamelijk onderzoeken.
Afhankelijk van de klachten, je leeftijd en de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek, kan de huisarts je doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts) of internist in het ziekenhuis voor aanvullende onderzoeken.
Diagnose van maagkanker
In het ziekenhuis zijn verschillende onderzoeken mogelijk om afwijkingen aan de maag vast te stellen. De arts bepaalt welke onderzoeken in jouw geval het meest geschikt zijn. In eerste instantie wordt meestal een gastroscopie (kijkonderzoek van de maag) gedaan. Verder kan het bloed worden onderzocht en kan er aanvullend beeldvormend onderzoek uitgevoerd worden om te kijken hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn.
Aanvullend beeldvormend onderzoek bij maagkanker
Als de diagnose maagkanker is gediagnosticeerd, worden er aanvullende onderzoeken gedaan om te bekijken hoe ver de tumor zich in de maag heeft uitgebreid. Ook wordt onderzocht of de tumor door de maagwand is gegroeid en of de kanker is uitgezaaid. Al deze factoren bepalen het stadium van de maagkanker. Dit is belangrijk omdat het stadium van de ziekte bepaalt welke behandeling je kunt krijgen.
Er zijn verschillende aanvullende onderzoeken mogelijk. De arts bepaalt welke onderzoeken er nodig zijn om het stadium van de maagkanker te kunnen bepalen:
Behandeling van maagkanker
Er bestaan verschillende behandelingen voor maagkanker. Dit is afhankelijk van het stadium van de kanker. Daarnaast spelen ook persoonlijke factoren een rol, bijvoorbeeld je leeftijd en lichamelijke conditie. De mogelijke behandeling voor maagkanker zijn een curatieve behandeling, waarbij genezing nog mogelijk is of een palliatieve behandeling, waarbij genezing niet meer mogelijk is.
Soort behandelingen voor maagkanker
Er bestaan verschillende behandelingen voor maagkanker. De behandeling kan bestaan uit een operatie, chemotherapie of bijvoorbeeld bestraling. De behandelingen kunnen ook gecombineerd worden.
Verschillende soorten operaties bij maagkanker
Afhankelijk van de plaats en grootte van de tumor zijn bij maagkanker de volgende operaties mogelijk:
Stadia van maagkanker
Een kwaadaardige tumor in de maag kan op verschillende manieren groeien:
- De tumor groeit alleen in de maag.
- De tumor groeit vanuit de maag het onderste deel van de slokdarm in. Dit gebeurt met name als de tumor in de buurt van de maagingang zit.
- De tumor groeit vanuit de maag het eerste deel van de dunne darm in. Dit gedeelte zit aan de maag vast. Dit gebeurt met name bij tumoren in de buurt van de maaguitgang.
- De tumor groeit dwars door de maagwand heen. De tumor kan dan in de omliggende organen groeien, zoals de alvleesklier, de lever of de dikke darm.
Vaststellen van het stadium
De arts zal door middel van beeldvormend onderzoek vaststellen in welk stadium de maagkanker zich bevindt. Daarbij kijkt de arts naar:
- de omvang en plaats van de tumor;
- de mate van doorgroei door de wand van de maag;
- of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren;
- of er uitzaaiingen zijn in andere organen in het lichaam.
De verschillende stadia
Maagkanker is onder te verdelen in verschillende stadia. Stadium I is het vroegste stadium en stadium IV is het meest gevorderd en dus het meest ernstig.
Stadia
- Stadium I
Bij stadium I is er alleen een tumor in de maag (T1 of T2) en zijn er geen of weinig uitzaaiingen (N0 of N1). - Stadium II
Bij stadium II is de maagkanker (beperkt) uitgezaaid (N0) naar nabijgelegen lymfeklieren (N0,1of 2) of is de tumor door de wand van de maag gegroeid (T4). - Stadium III
In stadium III is de maagkanker meestal uitgezaaid naar nabijgelegen lymfeklieren (N1-3) of is de tumor in de maagwand gegroeid of door de maagwand heen (T2, 3 of 4). - Stadium IV
Bij stadium IV is de maagkanker uitgezaaid naar een verder gelegen lymfeklier of orgaan (M1). Denk daarbij aan uitzaaiingen in de lever, longen of buikholte.
TNM-classificatie maagkanker
Het volledige stadium van maagkanker is uit drie onderdelen opgebouwd. Deze onderdelen zijn de tumor (T), de lymfeklieren (N) en de uitzaaiingen (metastasen) op afstand (M). Samen vormen zij de zogenaamde TNM-classificatie die door specialisten vaak aanvullend op de stadia gebruikt wordt.
Hoe ontstaat een uitzaaiing bij maagkanker?
Een uitzaaiing ontstaat doordat kankercellen losraken van de oorspronkelijke tumor. Deze losse klompjes kankercellen kunnen in een van de bloedvaten, lymfevaten of lymfeklieren terecht komen die rond de maagaanwezig zijn. Als de tumor door de maagwand gegroeid is tot in de buikholte, dan kunnen tumorcellen loslaten en zich in de buikholte verspreiden. Hoe dieper de tumor door de maagwand heen groeit, hoe groter de kans is dat er kankercellen losraken en zich verspreiden door het lichaam. Als zo’n losgeraakte kankercel of klompje kankercellen elders in het lichaam gaat ‘nestelen’ ontstaat een uitzaaiing, ook wel een metastase genoemd.
Losgeraakte cellen van een maagtumor nestelen zich vooral in de nabij gelegen (lokale) lymfeklieren, de lever en de longen. Ook kunnen er al vroeg uitzaaiingen ontstaan in andere organen, zoals hersenen, nieren, botten of de huid. Soms komt het voor dat er tumorcellen in de buikholte terecht komen en zich aan het buikvlies hechten.
Vooruitzichten bij maagkanker
De vooruitzichten zijn afhankelijk van het stadium van de maagkanker. Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, des te gunstiger de prognose. Daarnaast zijn er nog andere factoren die van invloed zijn. Bijvoorbeeld leeftijd, lichamelijke conditie en hoe je reageert op een behandeling. Jouw persoonlijke vooruitzichten kun je dan ook het beste met je behandelend arts bespreken. Ook voor een arts is het echter onmogelijk om met zekerheid te voorspellen hoe de maagkanker zich bij je zal ontwikkelen.
Prognoses worden vaak gegeven in een vijfjaarsoverleving. Dit is het percentage van de totale groep maagkankerpatiënten dat vijf jaar na de diagnose nog in leven is. Onderstaande percentages zijn de gemiddelde cijfers die zijn gemeten over een grote groep patiënten. Houd daarom altijd in je achterhoofd dat het een gemiddelde is en dat jouw vooruitzichten anders kunnen zijn.
Dit kun je zelf doen bij maagkanker
Leven met kanker is niet makkelijk. Het is een angstige en onzekere periode en je kunt allerlei ongemakken ervaren, zoals misselijkheid, diarree of extreme vermoeidheid.
Je staat er niet alleen voor
Kanker is niet alleen een aanslag op het lichaam. Je krijgt ook met allerlei emoties te maken, zoals angst, verdriet, boosheid en machteloosheid. Het is best moeilijk om daar goed mee om te gaan. Merk je dat je er zelf niet uitkomt? Blijf er dan vooral niet mee rondlopen, maar zoek ondersteuning bij professionals of bij lotgenoten.
Inloophuizen en psycho-oncologische centra
Veel mensen die met kanker geconfronteerd worden, hebben behoefte aan een luisterend oor of begeleiding bij de verwerking van wat hun is overkomen. Inloophuizen en psycho-oncologische centra bieden mensen met kanker en hun naasten deze begeleiding en ondersteuning. Psycho-oncologische zorg is beschikbaar vanaf het moment dat de diagnose wordt gesteld tot ver na afronding van de medische behandeling.
Vaak komt pas na afloop van het medische traject het emotionele verwerkingsproces echt op gang. Ook wanneer er geen genezing meer mogelijk is, kan psycho-oncologische zorg van grote steun zijn. De behandelingen in de begeleidingscentra zijn een aanvulling op de medische behandeling. Meer informatie en adressen vind je op www.ipso.nl.
Als genezing niet meer mogelijk is
Maagkanker is een ernstige ziekte, die helaas soms niet te genezen is. Als de arts je heeft verteld dat je niet meer beter wordt, breekt er een moeilijke en emotionele periode aan. Niet alleen voor jou, maar ook voor je naasten. Het naderende einde kan angstig maken. Allerlei zaken schieten dan door je hoofd. Hoe lang heb ik nog te leven? Wat wil ik de komende tijd nog doen? Krijg ik pijn? Hoe moet het met de mensen die ik achterlaat? Hoe wil ik afscheid nemen? Sommige mensen bereiden zich samen met hun naasten voor op het afscheid. Andere mensen hebben in deze periode juist behoefte aan gesprekken met de huisarts of een andere professionele hulpverlener. Soms praat het makkelijker met mensen die niet zo dicht bij je staan.
Op de website van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) vind je adviezen over verschillende thema’s in de palliatieve fase van kanker. Deze adviezen zijn gericht op patiënten en hun naasten.
Patiëntenvereniging maagkanker
De patiëntenvereniging SPKS leven met maag- of slokdarmkanker richt zich op alle mensen met maag- of slokdarmkanker. De belangrijke activiteiten van de SPKS zijn:
- Voorlichting
- Lotgenotencontact
- Belangenbehartiging van patiënten
De SPKS heeft hiervoor verschillende communicatiemiddelen, zoals de website en een verenigingsblad. Ook organiseren zij, of zijn betrokken bij verschillende bijeenkomsten.
Kanker.nl
Kanker.nl is de centrale plek voor alle informatie over kanker. Ook is er een community waarin je veilig anderen kan ontmoeten en tips en ervaringen met elkaar delen. Heb je een persoonlijke vraag? Die kun je via de telefoon of chat stellen aan de voorlichters van kanker.nl óf aan een van de professionals. Daarnaast biedt kanker.nl een overzicht van hulpverleners bij jou in de buurt en handige tools om zelf mee aan de slag te gaan.
Dit doet het MDL Fonds voor maagkanker
Het MDL Fonds zet zich in om maagkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Hoe eerder maagkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelmogelijkheden zijn. Daarom richten we ons vooral op vroege opsporing van maagkanker.
Colofon
Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds.
In samenwerking met:
Dr. B.P.L. Wijnhoven, chirurg Erasmus Medisch Centrum
Dr. M.C.W. Spaander, MDL-arts Erasmus Medisch Centrum
Drs. S. Nikkessen, MDL-arts Erasmus Medisch Centrum
Drs. R.L.A. van Eijk, MDL-arts in opleiding Erasmus Medisch Centrum
Laatst herzien:
Juni 2018
Bronnen:
Richtlijn maagcarcinoom, Versie 2.2, laatst gewijzigd 01-03-2017
KWF
Cijfers: Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNKL © februari 2017 en Wereld Kanker Onderzoekfonds (WCRF) 2016 en Oncoline.nl